9. 1. 2022, 07:00 | Vir: STA

Francija, ki je od Slovenije prevzela predsedovanje v EU, izvozi največ letal in parfumov

profimedia

Francija je v začetku leta od Slovenije prevzela polletno predsedovanje Svetu EU. Kot ena od ustanovnih članic krmilo povezave prevzema že trinajstič. Je največja država unije, ki izvozi največ letal in parfumov ter med vsemi članicami sedemindvajseterice vzredi največ goveda, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Francija je s skoraj 641.000 kvadratnimi kilometri površine največja država članica EU. Njeno ozemlje zavzema dobrih 15 odstotkov celotne površine unije. Prav toliko znaša tudi njen delež v celotnem prebivalstvu EU. Francozov je 67,4 milijona, kar jo uvršča na drugo mesto za Nemčijo.

Po deležu starejših nad 65 let je tik pod povprečjem EU (20,6 odstotka), saj ta delež znaša 20,4 odstotka celotnega prebivalstva Francije. Mlajši od 15 let pa predstavljajo 17,8 odstotka prebivalstva, kar državo uvršča nad povprečje v EU (15,1 odstotka), je še razvidno iz podatkov, ki jih je ob začetku predsedovanja Francije objavil Eurostat.

Francozi so med bogatejšimi državljani unije. Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca znaša 33.960 evrov, kar je dobre štiri tisoč evrov nad evropskim povprečjem (29.890 evrov). Delež Francije v celotnem BDP unije znaša 17,2 odstotka.

Francija se uvršča med članice, ki namenijo največ izdatkov za zdravstveno varstvo, njihov delež znaša 11,3 odstotka BDP. Pohvali se lahko tudi z nadpovprečno stopnjo rodnosti; Francozinje rodijo povprečno 1,86 otroka, medtem ko povprečje v EU znaša 1,53 otroka na žensko.

Podatki o zaposlenosti kažejo, da je stopnja zaposlenosti med francoskimi moškimi 75-odstotna in malenkost pod povprečjem EU (78 odstotkov), med Francozinjami pa z dobrimi 69 odstotki nad povprečjem unije (67 odstotkov).

Francija za raziskave in razvoj nameni 2,35 odstotka BDP (EU: 2,32 odstotka). Je največji izvoznik letal za civilno uporabo, kar ni slučajno, saj je v Toulouseu sedež proizvajalca letal Airbus. Je tudi največja izvoznica parfumov in toaletne vode. Francija je denimo v letu 2019, še pred pandemijo covida-19, izvozila kozmetične izdelke v vrednosti preko 15 milijard evrov.

Francija velja za kmetijsko silo v EU, zato ne preseneča podatek, da ima največ goveda v EU. Po podatkih iz leta 2020 kar 24 odstotkov od 77 milijonov glav goveda v uniji vzredijo v Franciji.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec