1. 4. 2021, 08:11 | Vir: STA

Francija ponovno v popolno zaprtje države, ki bo trajalo štiri tedne

Shutterstock

Francijo v boju s pandemijo covida-19 znova čakajo težki tedni, je sodržavljanom v televizijskem nagovoru nocoj sporočil predsednik Emmanuel Macron. Za tri tedne se zapirajo šole, sprva bo pouk potekal na daljavo, nato bosta dva tedna počitnic. Delno zaprtje, ki je doslej veljalo le ponekod, bo naslednje štiri tedne veljajo za vso državo.
 

Že nekaj časa se je sicer ugibalo, da bo Macron zaradi izredno težke epidemiološke situacije nagovoril državljane. Pred tem je francoski premier Jean Castex večkrat nakazal, da čakajo državo novi strogi protikoronski ukrepi.

Šole so bile sicer v Franciji od začetka pandemije lani spomladi zaprte le v prvem valu, kasneje pa je Macron vztrajal, da bodo te, če bo le mogoče, ostale odprte. Vse od januarja se je tudi, kljub drugačnim nasvetom strokovnjakov, upiral, da bi razglasil že tretje zaprtje.

A epidemija v 67-milijonski Franciji se zadnje čase občutno poslabšuje. Še posebej bolnišnice na širšem območju Pariza prižigajo alarme, saj so njihovi intenzivni oddelki prenatrpani. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na državni ravni je 375, dnevno beležijo po 40.000 novih okužb.

In kot je danes po televiziji ocenil Macron, so sedanji protikoronski ukrepi preprosto "preveč omejeni za čas, ko se epidemija pospešuje". Poleg zaprtja šol se je zato odločil tudi, da omejeno zaprtje, kakršno že dva tedna velja v Parizu in več drugih departmajih, za štiri tedne razširi na celotno državo. Ta ukrep bo v veljavo stopil to soboto.

Ljudje tako ne bodo smeli zapuščati regije, pa tudi sicer bo gibanje na prostem omejeno. Rekreacija in sprehodi bodo dovoljeni na območju do 10 kilometrov od doma. Zaprta bo večina nenujnih trgovin in storitev.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ