11. 3. 2021, 12:34 | Vir: STA

Francija poskusno uvaja digitalne prepustnice za letalska potovanja

Xinhua/STA

Francija bo danes poskusno uvedla digitalne prepustnice, s katerimi bo letalski potnik lahko dokazal, da je bil pred kratkim negativen na testu za okužbo s koronavirusom ali da je cepljen. Aplikacijo bodo en mesec preizkušali na letih družbe Air France na čezmorski ozemlji Martinique in Guadeloupe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Cilj je, da ugotovimo, ali to dobro deluje v realnem času," je za radio RMC povedal minister za promet Jean-Baptiste Djebbari. Minister upa, da bo digitalna prepustnica koristen preizkus pred uvedbo koronavirusnih potnih listov, ki bi zmanjšali čakalne vrste in preprečevali prevare.

Sistem bi zahteval sodelovanje z izvajalci testov za koronavirus, ki bi morali ponuditi digitalno potrdilo o testiranju.

Letalski prevozniki, ki jih je pandemija novega koronavirusa ohromila, spodbujajo uvedbo globalnega standarda, ki bi zmanjšal tveganje okužbe z virusom med letalskim potovanjem in tako pripomogel k okrevanju sektorja.

Za zdaj še ni znano, ali bo družba Air France uporabljala sistem, ki ga razvija Mednarodno združenje letalskih prevoznikov in ga trenutno testira več prevoznikov, poroča AFP.

Digitalna prepustnica za zdaj ne pomeni, da v Franciji načrtujejo, da bi v prihodnje dokazilo o cepljenju proti novemu koronavirusu potrebovali za potovanje ali druge aktivnosti, kot sta obisk restavracije ali kina, pravi Djebbari.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.