27. 5. 2020, 13:49 | Vir: STA

Francoska vlada prepovedala uporabo hidroksiklorokina pri bolnikih s covidom-19

Profimedia

Francoska vlada je prepovedala zdravljenje bolnikov s covidom-19 s hidroksiklorokinom. Gre za sporno in potencialno nevarno zdravilo, za katero je predsednik ZDA obelodanil, da ga jemlje preventivno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoska vlada je odločitev sprejela, potem ko sta tako francosko svetovalno telo kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nedavno opozorila, da je nekaj študij pokazalo, da ima lahko zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje malarije, revmatskega artritisa in lupusa, nevarne stranske učinke.

V skladu z odločitvijo francoske vlade se lahko zdravilo poslej uporablja zgolj pri kliničnih testiranjih o učinkovitosti proti novemu koronavirusu.

Zaradi pandemije novega koronavirusa so zdravniki v pomanjkanju ustreznih zdravil hidroksiklorokin pripisovali tudi bolnikom s covidom-19, čeprav ni bilo ustreznih raziskav, ki bi potrjevale učinkovitost zdravila proti novemu koronavirusu. Med njimi je bil tudi francoski strokovnjak za nalezljive bolezni Didier Raoult, ki je na začudenje vseh minuli teden razkril, da hidroksiklorokin jemlje kot preventivo pred covidom-19.

Raoult je tudi zavrnil obširno raziskavo, ki je bila minuli teden objavljena v medicinski reviji The Lancet, v kateri so ugotovili, da je hidroksiklorokin dejansko povečal tveganje za smrt pri številnih bolnikih.

Hidroksiklorokin pod imenom Plaquenil prodaja francoski farmacevtski velikan Sanofi, ki je vladam obljubil na milijone odmerkov, če bodo študije potrdile, da ga je mogoče varno uporabiti v boju proti novemu koronavirusu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.