6. 1. 2022, 09:52 | Vir: STA

Francoski parlament sprejel zakon o potrdilu o cepljenju

Profimedia

Francoski parlament je po treh dneh burne razprave davi sprejel predlog zakona, ki bo dosedanje covidno potrdilo, potrebno za obisk številnih javnih prostorov, spremenil v potrdilo o cepljenju. Zdaj bo moral zakon obravnavati še senat, v veljavo pa naj bi stopil sredi meseca.

V Franciji je covidno potrdilo potrebno za vstop v restavracije, na kulturne in športne prireditve ter sredstva javnega prevoza na dolge proge. Po uveljavitvi novega zakona bodo dostop do tega imeli samo cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki, medtem ko negativen test na novi koronavirus ne bo več zadostoval.

Za sprejetje zakona je v nacionalni skupščini glasovalo 214 poslancev, 93 jih je bilo proti. Za so poleg poslancev vladajoče stranke glasovali še nekateri poslanci iz vrst desnih Republikancev in socialistov, proti so bili poslanci iz vrst skrajne desnice in skrajne levice. 27 poslancev se je vzdržalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po načrtih vlade bi moral zakon v veljavo stopiti 15. januarja, a bo zaradi zapletov pri sprejemanju v nacionalni skupščini predvidoma nekaj dni kasneje.

Potrdilo o cepljenju bodo potrebovali vsi, starejši od 12 let. Za obiskovanje dejavnosti v okviru šole ter zunajšolskih dejavnosti bo potrdilo obvezno za vse, starejše od 16 let.

Razprava v francoskem parlamentu je bila burna. Še dodatno so jo razvnele izjave predsednika Emmanuela Macrona za časnik Le Parisien, ko je dejal, da želi spraviti ob živce necepljene ter jim kar najbolj otežiti življenje. Očital jim je, da so neodgovorni, ter menil, da kot takšni sploh niso več pravi državljani.

V Franciji sicer hitro narašča število na novo okuženih, samo v sredo so jih imeli 335.000, kar je bil nov rekord. Obenem se je samo v sredo na novo cepilo 66.000 Francozov.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel