17. 12. 2020, 11:55 | Vir: STA

Francoski predsednik Macron pozitiven na koronavirus

Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil danes pozitiven na testiranju na novi koronavirus, so sporočili iz Elizejske palače. Zagotovili so, da bo med sedemdnevno samoizolacijo svoje delo opravljal na daljavo. Zaradi stika s predsednikom sta v samoizolaciji tudi francoski premier Jean Castex in predsednik narodne skupščine Richard Ferrand.

"Predsednik je bil danes pozitiven na testiranju na novi koronavirus," so zapisali v Macronovem uradu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Testiranje s testom PCR je opravil takoj, ko so se pojavili prvi simptomi okužbe, so dodali.

V skladu s pravili, ki veljajo v Franciji, bo zdaj sedem dni v samoizolaciji, so še sporočili iz Elizejske palače. "Svoje delo in aktivnosti bo opravljal na daljavo," so pojasnili.

Dodali so, da njegova soproga Brigitte nima simptomov okužbe. Na torkovem testiranju na novi koronavirus, ki ga je opravila pred obiskom v pediatrični bolnišnici v Parizu, je bila negativna.

Macron, ki bo v ponedeljek dopolnil 43 let, se je tako pridružil več drugim svetovnim voditeljem, ki so bili že okuženi z novim koronavirusom. Med drugim sta okužbo prebolela britanski premier Boris Johnson in ameriški predsednik Donald Trump.

Zaradi stika s predsednikom je v samoizolaciji tudi francoski premier Jean Castex

Čeprav nima simptomov okužbe, so sporočili iz njegovega kabineta. "Njegov delovnik bo prilagojen tako, da bo lahko prihodnjih sedem dni delal na daljavo," so pojasnili. Danes tako ne bo mogel v francoski senat, kjer bi moral predstaviti francosko strategijo cepljenja proti covidu-19.

Davi je premier opravil testiranje na novi koronavirus, rezultate pričakujejo v kratkem, so navedli v Castexovem kabinetu.

V samoizolaciji je zaradi stika z Macronom tudi predsednik francoske narodne skupščine Richard Ferrand, so zapisali v njegovem uradu.

V Franciji se je sicer v torek končalo drugo zaprtje države od izbruha pandemije covida-19, a le z delnim odpiranjem, da bi se med prazniki izognili porastu okužb. Uvedli so delno nočno prepoved gibanja med 20. in 6. uro. Ponoči gredo lahko Francozi od doma zaradi dela, skrbi za otroke ali zdravstvenih razlogov ter sprehoda hišnih ljubljenčkov.

V sredo so v državi zabeležili več kot 17.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je povzročilo zaskrbljenost. Doslej je covid-19 v Franciji, ki ima 67 milijonov prebivalcev, potrdili okoli 2,47 milijona okužb, umrlo je več kot 59.472 covidnih bolnikov, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.