15. 3. 2022, 12:21 | Vir: STA

Hrvaški premier: "Na tem letalniku je bil eksploziv, neke vrste bomba"

profimedia

Po strmoglavljenju sovjetskega letalnika nad Zagrebom je tamkajšnji zračni prostor pod nadzorom francoskih letal.  

Plenković je ob tem potrdil tudi, da je bil na strmoglavljenem brezpilotnem letalu eksploziv. O dogodku se je pogovarjal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, ki je izrazil zaskrbljenosti in podporo ter pripravljenost, da skupaj z Natom pomaga pri varovanju hrvaškega neba. "Pozdravil je tudi jasno hrvaško podporo Ukrajini in prizadevanja za sprejem ukrajinskih beguncev," je na Twitterju še zapisal hrvaški premier.

O povečanem nadzoru hrvaškega zračnega prostora se je Plenković s svojim francoskim kolegom, Emmanuelom Macronom, pogovarjal že minuli petek. Komaj dan kasneje pa je hrvaško nebo že preletelo prvo francosko letalo Hawkeye E-2C, ki bo prelet nad Hrvaško ponovilo danes.

Plenković je napovedal tudi, da bo danes obiskal francosko letalonosilko Charles de Gaulle, ki pluje v bližini Dubrovnika. V zračnem prostoru nad Istro in Kvarnerjem ter Liko in Kordunom bodo sicer danes in v sredo potekale letalske vaje in trening pilotov 191. eskadrilje lovskih letal in francoskih pilotov letal rafale.

Plenković je na novinarski konferenci po seji predsedstva HDZ z mediji delil tudi več informacij o padlem letalniku. Potrdil je izjave obrambnega ministra Maria Banožića. "Na tem letalniku je bil eksploziv, neke vrste bomba. Odkrili bomo, katera točno," je dejal Plenković. "Dobro je, da se ni zgodilo nič hujšega, da ni bilo žrtev," je dodal.

Preiskava, kdo je poslal brezpilotni letalnik proti Hrvaški, sicer še poteka. "Ali gre za napako, sabotažo ali namerno dejanje? To so vprašanja, na katera nimamo odgovorov, iščemo pa jih skupaj s partnerji in zavezniki, z drugimi državami, ki jih je preletel ta letalnik in na koncu končal v Zagrebu na Jarunski ulici," je dejal Plenković.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord