17. 10. 2020, 21:06 | Vir: STA

V Parizu in Londonu so zadnjo noč "na svobodi" dodobra izkoristili

profimedia

Za okoli 20 milijonov Francozov, vključno s Parižani, bo današnji večer prvi, ki ga bodo morali preživeti pod policijsko uro. Tudi Londončani in številni drugi Britanci morajo od danes slediti strožjim pravilom, ki naj bi pomagala zajeziti pandemijo covida-19. Mnogi so zadnjo noč "na svobodi" dodobra izkoristili.

V pariški regiji in osmih drugih velikih francoskih mestih zaradi vse bolj alarmantnega širjenja novega koronavirusa od danes velja policijska ura, ki bo trajala od 21. do 6. ure. Nanaša se na območja, kjer živi kar tretjina francoskega prebivalstva. V veljavi bo najmanj štiri tedne.

Kakih 12.000 policistov in žandarjev bo skrbelo za to, da se bodo stroga nova pravila spoštovala. Za kršitve je zagrožena kazen v višini 135 evrov, a povratniki, ki bodo nova pravila vztrajno zavračali, bi lahko plačali tudi do 3750 evrov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnjo noč "na svobodi" so številni Francozi dobro izkoristili. Kot piše AFP, je bilo vzdušje na ulicah Pariza podobno tistemu na silvestrovo, z ljudmi povsod, prezasedenimi mizami v lokalih in smehom v zraku.

V Franciji se sicer te dni začenjajo dvotedenske šolske počitnice, kakršnihkoli omejitev potovanj pa ni med zajezitvenimi ukrepi, tako da se obeta, da bodo iz mest "zbežale" številne družine, kar pa pomeni velik pritisk na letovišča mesta, še opozarja AFP.

Tudi za milijone Britancev se je danes začelo življenje pod strožjimi omejitvami kot doslej, saj so območja, kjer živijo, zaradi vse slabše epidemiološke slike prešla v višjo stopnjo po novem tristopenjskem sistemu. Ta naj bi prinesel več preglednosti in predvidljivosti v sprejemanje protikoronskih ukrepov v Angliji.

London in York sta med večjimi mesti, ki po novem spadajo v drugo, oranžno stopnjo, medtem ko se je Lancashire pridružil Liverpoolu v najvišji, rdeči stopnji. Glede uvrstitve Manchestra se oblasti v Londonu in lokalni voditelji še prepirajo.

Oranžna stopnja sicer med drugim pomeni prepoved srečevanja članov različnih gospodinjstev v zaprtih prostorih, zbiranje največ šestih oseb na prostem ter zaprtje barov in restavracij ob 22. uri. Rdeča stopnja pomeni prepoved srečevanja članov različnih gospodinjstev tako v zaprtih prostorih kot na prostem ter zaprtje pubov, barov, telovadnic, stavnic in igralnic.

Številni Londončani so se od dosedanjega življenja poslovili divje, tako da je morala večkrat posredovati tudi policija, poročajo britanski mediji in tuje tiskovne agencije. Še posebej napeto je bilo v londonskem Sohu, kjer so ljudje pripravili manjše proteste in med drugim s pitjem alkohola na ulicah izražali svoje nasprotovanje zajezitvenim ukrepom. Policija je več ljudi pridržala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord