4. 5. 2020, 14:42 | Vir: STA

Frizerski in kozmetični saloni po odprtju polno zasedeni

STA
Frizerski in kozmetični saloni po odprtju polno zasedeni (foto: STA)

Po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so danes vrata znova odprli tudi frizerski in kozmetični saloni. Že prvi dan so večinoma polno zasedeni, vsaj do sredine maja pa bo pri večini od njih težko najti še kak prost termin.

Večina frizerskih in kozmetičnih salonov je imela že kmalu po najavi rahljanja ukrepov zapolnjene termine vsaj za kak teden, stranke pa tudi danes kličejo v salone in preverjajo, kako je z naročili in odpiralnimi časi.

Frizerka Daša iz Celja je pojasnila, da ima naročil polno za dva tedna, za naprej naročil še ni odprla. Ker ima majhen salon oz. samo eno stranko na stolu, nima težav z vzdrževanjem razdalje. Nekoliko jo moti maska, na strankah pa ta ni tako moteča, saj jo je mogoče odstraniti. Več časa vzame vsakokratno razkuževanje opreme in stola za strankami, posledično striženje ene same stranke traja dlje časa.

Daša sicer poudarja, da je letos upad prometa velik, saj so ukinjeni večji dogodki, npr. valete, na Celjskem je denimo že mimo tudi sezona maturantskih plesov. V juniju ima spet naročene prve stranke za poroke, do zdaj jih ni bilo, ker tudi poroke niso bile možne.

Glede na to, da ima večina frizerjev uveljavljen sistem naročanja, vrst pred frizerskimi saloni ni. So pa te recimo pred nekaterimi saloni, ki nimajo sistema naročanja.

Tudi v ljubljanskih frizerskih salonih je bilo danes precej pestro. Za striženje v enem od salonov v centru mesta so se odločali predvsem gospodje. "Prva današnja stranka se je sicer barvala, zdaj pa prihajajo predvsem moški," je opisala frizerka Nina.

V salonu sicer nimajo naročanja. Vsak gost ob prihodu v salon dobi številko, kot je sicer navada na upravnih enotah, pri frizerju pa pusti svojo telefonsko številko, da ga lahko nekaj minut, preden pride na vrsto, pokličejo. "Pri nas ste lahko, če imate srečo, že danes na vrsti," še dodaja Nina.

Stranke so danes na storitev večinoma počakale v bližnjih lokalih ali na sončnih klopcah. So pa stranke že kmalu po objavi novice o odprtju začele klicati v salon.

Kozmetični saloni

Polno dela imajo tudi v kozmetičnih salonih. Daša, lastnica kozmetičnega salona v ljubljanskih Črnučah, pravi, da je imela termine za 14 dni rezervirane že dve uri po najavi, da bodo lahko spet obratovali, trenutno pa ima termine zasedene vse do junija.

Delo v kozmetičnem salonu teče normalno, pravi Daša. Nekatere stranke so rezervirale tudi več storitev hkrati in so v salonu tako dlje časa. Stranke trenutno najbolj posegajo po depilaciji, pedikuri in manikiri, precej je tudi povpraševanja po masažah. Nege obraza in permanentnih ličenj Daša zaradi varnosti trenutno ne izvaja.

Prostore, ki so precej veliki, Daša sicer redno zrači, ustrezno (se) tudi razkužujejo. Zaščitno masko je pri delu uporabljala že doslej in je je navajena, z vizirjem, ki ga mora uporabljati po novem, pa je po njenih besedah večji problem, saj je precej moteč in v napoto pri delu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.