15. 12. 2020, 15:01 | Vir: STA

Gantar: Predlog ukrepov za prazničen čas bomo pripravili do srede, z izjemo živilskih trgovine zelo verjetno ne bodo odprte

Nebojša Tejić/STA

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bodo predloge ukrepov za prazničen čas za obravnavo na vladi pripravili do srede. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih, je dejal. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi "najmanj škodljivo".

Gantar na vladni novinarski konferenci ni želel napovedovati, kaj bo na vladi sprejeto, velja pa po njegovih besedah širok konsenz, da je treba zmanjšati stike, ki niso nujni. Kateri ukrepi so smiselni in kateri ne, bodo po njegovih besedah še pretehtali in pogledali tudi dogajanje v sosednjih državah.

Kot je dejal minister, je v prazničnem času veliko podjetij na kolektivnem dopustu, za tiste, ki niso, pa bi želel, da čim bolj izkoristijo možnost za delo od doma, kjer se to da. Tako bi po njegovem mnenju poskušali pridobiti "nekaj rezerve za morebiten močan tretji val v januarju".

Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju, "seveda ob vseh previdnostnih ukrepih". Navodila v zvezi s tem bodo še pripravili, je napovedal. Ob tem pa je orisal primerno obnašanje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo o srečanju, pred in po njem pa kak dan preživimo v samoizolaciji.

Minister je dodatno pojasnil tudi vladno odločitev, da maske na prostem ob zagotavljanju zadostne razdalje ne bodo več potrebne. Kot je poudaril, so kakovostne in na pravilen način nošene maske eden od osnovnih ukrepov proti širjenju virusa, ki ga je v nosno-žrelnem predelu običajno največ še pred začetkom bolezni. Omenjena vladna odločitev tako po ministrovih besedah ne pomeni sproščanja ukrepov, ampak nujno prilagoditev glede na spoznanja, kako in kje se virus širi. Namen ukrepa nošenja mask v zunanjem okolju pa je bil tudi, da se nanje navadimo, da razumemo, da je to tisto kar ščiti nas in tiste, s katerimi se srečujemo, je dodal.

Maske v zaprtih prostorih

Ob tem pa je Gantar izpostavil, da obveznost nošenja maske v zaprtih prostorih ostaja v veljavi, saj je tam nevarnost širjenja okužbe večja. Ob velikem deležu okuženih delovno aktivnih je opozoril tudi na pomen ukrepov v času, ko s sodelavcem poklepetamo ali spijemo kavo.

Glede aplikacije #OstaniZdrav kot pogoja za prečkanje občinske meje pa je Gantar dejal, da verjame, da obstajajo pravne dileme glede tega ukrepa. Toda po njegovem mnenju je pomembno razumeti, da aplikacija predstavlja dodatno zaščito za nas in našo okolico, s čimer prispeva k obvladovanju epidemije. Aplikacije tako ne jemlje kot omejevanje svoje svobode. Namen omenjenega ukrepa je bil, kot je dejal, dodatno motivirati ljudi, da bi uporabljali aplikacijo. "Morda je pristop napačen, ne bom sodil o tem," je dodal in še enkrat pozval k uporabi aplikacije.

V zvezi s preoblikovanjem strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu, o kateri se dogovarja, pa je Gantar danes pojasnil, da je treba po njegovem mnenju bistveno večjo težo pri pripravi in sprejemanju ukrepov dati epidemiologom, v skupino pa bi želel vključiti tudi psihologa, sociologa in strokovnjaka s področja komunikacije.

Ob tem je pojasnil, da pripravljajo dodatno ekipo, ki bi ugotavljala, kje in na kakšen način bi lahko bili bolj učinkoviti. Ker je sodeč po anketah veliko nespoštovanja veljavnih ukrepov, je po ministrovem prepričanju potreben drugačen pristop, da prepričajo ljudi, da ukrepe spoštujejo zaradi sebe. "Ob napovedi močnejšega tretjega vala je treba pristop spremeniti," je bil odločen.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ