12. 11. 2020, 21:39 | Vir: STA

Gantar in Hojs: Ustavlja se javni potniški promet in zapirajo nenujne trgovine, prepoved vsakršnega zbiranja

Nebojša Tejić/STA

Vlada je na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Ustavlja se ves javni potniški promet, od ponedeljka bodo znova zaprte nenujne trgovine. Od petka se prepovejo tudi vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva

Ukrepi so predvideni za naslednjih 14 dni, potem pa bi lahko sledilo nadzorovano sproščanje.

Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. Podatki namreč kažejo, da število okužb med učenci in učitelji po prehodu na izobraževanje na daljavo upada. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Tako kot ob prvem valu epidemije bo znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj. Bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, tudi v trgovskih centrih. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Po ministrovih besedah so ukrepi predvideni za naslednjih 14 dni, "nato pa lahko začnemo z nadzorovanim sproščanjem". Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo predvidoma sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Nenujne trgovine se zapirajo v ponedeljek in, kot je tvitnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, tudi javni potniški promet. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna.

Namen ukrepov je po besedah ministra Gantarja v največji možni meri omejiti stike med ljudmi, saj trenutni ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Klub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov, pa tudi kršitev odlokov, čeprav se jih velika večina drži, je dejal. "Z ukrepi, ki smo jih sprejeli 26. oktobra, smo sicer eksponentno rast okužb uspeli spremeniti v linearno. So pa okužbe še vedno v porastu," je dodal.

Namen je obdržati tudi delujoč zdravstveni sistem. "Epidemija je namreč za zdravstveni sistem velika dodatna bremenitev. Treba je ukrepati, da ne pridemo do točke, ko zdravstveni sistem ne bi mogel zdraviti vseh bolnikov, ki potrebujejo nujno zdravljenje, in vseh ostalih," je dejal.

S petkom prepoved vsakršnega zbiranja, razen znotraj istega gospodinjstva ali družine

Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. To ne bo več mogoče, razen če bodo zbrani člani družine oz. člani skupnega gospodinjstva.

Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme, kot so prihod na in odhod z dela, opravljanje kmetijskih, gozdarskih in gospodarskih dejavnosti, dostop do zdravstvenih, sodnih, upravnih in drugih storitev, "če tega nimate v svoji občini", je spomnil minister za notranje zadeve na današnji novinarski konferenci.

S ponedeljkom pa bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme ne bo več, je dejal Hojs.

Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja. "Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče," je povedal Hojs.

Izjemo za čezmejnega dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migrant, časovno omejujejo na 14 ur po prehodu meje.

Doslej je veljalo, da je bil med izjemami od obvezne karantene tudi prehod meje iz neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema bo poslej veljala le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se skrajša na 12 ur.

Osebe, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imajo možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus. A lahko karanteno na tak način prekinejo šele po petih dneh. Se pa napotitvi v karanteno še vedno lahko izognejo, če ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa za prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur.

Z uveljavitvijo odloka bodo na rdečem seznamu med drugim celotna Italija, Irska, Lihtenštajn, Poljska, Danska (brez Ferskih otokov in Grenlandije), Litva (brez administrativne enote Utena), Švedska (brez administrativne enote Västernorrland), več administrativnih enot Grčije, ena administrativna enota Estonije Ida-Viru.

Na rdečem seznamu ostaja Španija, a brez Kanarskih otokov, ki bodo spet na oranžnem seznamu. Oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.

Seznam tretjih držav na rdečem seznamu ostaja nespremenjen, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Del ukrepov, ki bodo začeli veljati že v petek, pa je tudi izjema v delu odloka, ki je že doslej prepovedoval vsa shajanja, poroke, ter maše in verske obrede. Od petka bo namreč dovoljena sklenitev zakonske in partnerske zveze, a le ob predčasnem soglasju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poleg prireditev, shodov, porok in verskih obredov pa se prepovedujejo tudi slavja in praznovanja.

Vlada je poleg zagotavljanja nalog, ki jih mora kljub omejitvam opravljati država, kot so delovanje vlade, parlamenta, občin ter javnih služb, dodala še delovanje organov političnih strank, s čimer so po Hojsovem stališču "razblinili dileme, ki so se pojavljale o tem, ali je vlada želela omejevati delovanje katerekoli stranke oziroma organe teh strank".

Vlada je za 14 dni podaljšala tudi že veljavne določbe glede obveznosti razkuževanja rok v večstanovanjskih stavbah ter režim v šolah in vrtcih. Še naprej bo tako pouk potekal na daljavo, vrtci pa bodo zagotavljali le najnujnejše varstvo.

O vseh omejitvah glede zbiranja in gibanja pa mora vlada v skladu z ustavno odločbo odločati vsakih sedem dni, nove omejitve pa začnejo veljati v petek.

Poziv Gospodarske zbornice Slovenije

V Gospodarski zbornici Slovenije so sicer vlado pozivali, naj gospodarstvo ostane čim bolj odprto in naj pred sprejemanjem novih ukrepov opravi analizo. V zbornici namreč menijo, da dodatni ukrepi ne bodo bistveno pripomogli k obvladovanju števila okuženih, bodo pa povzročili ponoven pretres v podjetjih, od katerih se številna že vse od pomladi soočajo z drastičnim upadom poslovanja, nekatera so komaj v ponedeljek ponovno začela s poslovanjem. Kot še poudarjajo, analize kažejo, da med rizičnimi dejavnostmi ni javnega prometa, trgovin in podobnih gospodarskih dejavnosti, kjer ni velike koncentracije ljudi oz. kje spoštujejo ukrepe.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.