6. 1. 2017, 18:29 | Vir: STA

Gasilcem je uspelo rešiti del Hotela Jezero. Ta bo konec januarja delno že obratoval!

STA

Četrtkov požar v Hotelu Jezero na Ribčevem Lazu ni terjal žrtev ali poškodovanih, je pa povzročil veliko škodo in prizadel tudi bohinjski turizem. Lastniki hotela so takoj začeli načrtovati sanacijo. Ker so gasilci kljub težkim razmeram uspešno zavarovali del objekta, predvidevajo, da bi hotel konec januarja deloma že lahko začel obratovati.

Požar je po ugotovitvah kriminalistov in strokovnjakov Nacionalnega forenzičnega laboratorija izbruhnil v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava. Ogenj se je razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu. Gasilska in policijska intervencija, ki se je začela z evakuacijo, pa je bila zaradi velikosti objekta, števila oseb, močnega vetra in mraza zelo zahtevna.

Kot je pojasnil komandir blejske policijske postaje Robert Mencin, so bili na seznamu hotela 103 gostje, ki so jih po začetku požara evidentirali v sosednjem gostišču. Pri prvem štetju so pogrešali od 50 do 70 oseb, do večera pa se je število zmanjšalo na šest oseb, od tega dva slovenska državljana in štiri tujce. Slovenca so nato našli doma, danes pa so v enem od bližnjih apartmajev žive in nepoškodovane našli še štiri tujce.

V požaru in intervenciji tako ni bil nihče poškodovan, nastala pa je ogromna škoda, čeprav je bilo na delu več kot 200 gasilcev iz 24 prostovoljnih gasilskih društev. Pregledali so vse prostore, da so se prepričali, ali je bila evakuacija v polnosti izvedena, in skrbeli za gašenje požara od znotraj, sočasno se je na zunanji strani izvajalo gašenje z avtolestev. Po sedmih urah je bil okoli 22. ure bil požar vendarle pogašen, na kraju pa je ostala gasilska straža.

Kot je pojasnil vodja intervencije Silvo Režek, je intervencija potekala v težkih razmerah: "Največ težav nam je predstavljal zelo močan veter, ki nam je širil ogenj na različne dele. Kljub temu smo uspeli obvarovati drugi trakt hotela. Druga težava je bil mraz. Določene gasilske cevi so začele zamrzovati, tudi mokra oblačila gasilcev so zamrznila, kar je otežilo gibanje. Pojavila sta se tudi večja utrujenost in izčrpanost, dodatno nevarnost so predstavljale zaledenele površine. To nam je zelo oviralo posredovanje."

Kljub težkim razmeram so gasilci pred ognjem uspeli obvarovati del objekta. Kot je po ogledu stanja povedala direktorica Hotela Jezero Polonca Noč, sta uničena tretje in četrto nadstropje. "Okoli 15 sob je povsem uničenih, ostalo pa bomo videli, kako bo. Vse je zalito z vodo in ne vemo, katero opremo bo tudi potrebno menjati," je dejala.

Kot je izpostavila, morajo sedaj čim prej vzpostaviti ogrevanje, da voda ne bo zmrznila. Upa, da jim bodo čim prej uredili elektriko in ogrevanje, da bi lahko začeli čistiti. "Za vikend imamo že naročene gradbenike, da pridejo pogledat, kako je čim prej mogoče sanirati streho in ostalo," je dodala.

Ker je zadnji del hotela nepoškodovan, računa, da bi konec januarja lahko začeli obratovati s spodnjimi nadstropji in zadnjim delom hotela. Celoten hotel pa bi moral biti saniran do poletja. Dotlej bo 33 zaposlenih v hotelu imelo veliko dela s čiščenjem in urejanjem stvari, recepcija pa skrbi za preusmerjanje in prenaročanje gostov.

"Dogodek nas je vse zelo pretresel, veseli pa me dejstvo, da so lastniki zelo pozitivni in z optimizmom gledajo naprej," je dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Upa in verjame, da se bo obnova hotela, ki je eden izmed stebrov bohinjskega hotelskega turizma, nemudoma začela in da bo hotel s 157 ležišči, ki je letno beležil okoli 30.000 nočitev, to je približno pet odstotkov vseh nočitev v Bohinju, v najkrajšem možnem času zasijal v novi podobi.

Turizem Bohinj bo lastnikom hotela pomagal, koliko je v njegovi moči. Bohinj je že obiskala tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

Kot je dejala, bo pri sanaciji hotela izjemno pomemben čas. Tako pri oceni škode, kot pri njenem povračilu iz zavarovalnice, pa tudi pri sami sanaciji. "Vodstvu hotela so vrata na ministrstvu odprta, da skupaj pregledamo možnosti, za kakšne obljube in predloge pa je danes še prezgodaj," je povedala.

Bohinjski župan Franc Kramar je pozval vse državne organe, ki bodo soudeleženi pri izdaji dovoljenj pri obnovi, naj pomagajo. Gre namreč za hotel v Triglavskem narodnem parku, kar lahko postopke še oteži. "Resno upam, da bo država pristopila k reševanju problematike tega in tudi ostalih bohinjskih hotelov," je izpostavil.

Dogodek po Langusovem mnenju ne bo imel večjih dolgoročnih negativnih posledic za bohinjski turizem. Poudaril je, da je organiziranost turizma v Bohinju trdna, saj partnerstvo za prihodnost turizma, katerega pomemben člen je tudi Hotel Jezero, deluje. Prepričan je, da jih bo ta dogodek še dodatno povezal: "Še trdneje bomo stopili skupaj in normalno, brez kakšnih večjih problemov izvedli letošnji program promocijskih, trženjskih in ostalih aktivnosti."

Langus je zagotovil, bodo še bolj zavihali rokave in skupaj reševali situacijo. Že v četrtek so pomoč ponudili različni turistični delavci, ki so pomagali pri selitvi in namestitvi gostov Hotela Jezero, ki so morali hitro in brez prtljage zapustiti hotel. Tako osebje hotela, kot tudi ostali turistični delavci in krajani so bili ob svojem ravnanju deležni pohval gostov.

Tinkara Zupan za STA, foto: STA

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.