P.M. | 4. 5. 2024, 15:34

Živimo v državi, kjer ljudje najbolj zaupajo gasilcem, danes je njihov dan!

Profimedia

Danes goduje sveti Florijan, zavetnik gasilcev, zato 4. maja v Sloveniji že od nekdaj obeležujemo dan gasilcev. 

Florijanovo je bilo na Slovenskem od nekdaj praznik gasilcev in gasilk, ob tem prazniku, pa se jim ljudje zahvaljujejo za njihovo predanost, sočutje, skrb, pogum in nesebično delovanje. Čaščenje sv. Florijana je še posebej razširjeno v osrednjem delu Evrope, kjer je rimski vojak Florijan, ki ni želel zatajiti svoje krščanske vere, umrl mučeniške smrti leta 304. Od takrat velja za patrona proti požarom in poplavam ter za zavetnika gasilcev.

Gre za poslanstvo

Marsikje v svetu in pri nas gasilci veljajo za junake, ki se vedno odzovejo na naš klic v sili in brez oklevanja rešujejo življenja in naše imetje. Kako zelo sta njihov pogum in predanost neprecenljivi, se zavemo vsakič, ko pride do nesreče. Njihova nesebična pomoč in aktivnosti so bile ključne tudi pri lanskoletnih poplavah in v uničujočih požarih na Krasu.

Slovensko gasilstvo je gotovo ena od dejavnosti, na katero smo Slovenci lahko več kot upravičeno ponosni, zaradi njega pa smo tudi deležni velikega ugleda v širšem mednarodnem okolju. 

Rabijo več podpore

Z oskrbo in pomoči prebivalstvu gasilci vzpostavljajo tudi varen prostor in obenem krepijo zaupanje med ljudmi, kar v današnjih časih v sebi prav tako nosi neprecenljivo vrednost.

Zaradi vsega, kar gasilke in gasilci počnejo za vsakega posameznika in našo celotno družbo, je nadvse pomembno, da imajo tudi podporo in spoštovanje pristojnih. Ti morajo poskrbeti za njihovo ustrezno opremo in tudi redna usposabljanja.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu