6. 4. 2020, 14:12 | Vir: STA

Gasilci nadaljujejo gašenje požara v Černobilu ob povišanem sevanju

profimedia
Gasilci nadaljujejo gašenje požara v Černobilu ob povišanem sevanju (foto: profimedia)

Gasilci danes tretji dan nadaljujejo gašenje gozdnega požara v prepovedanem območju v bližini ostankov jedrske elektrarne v Černobilu na severu Ukrajine, ki je tri desetletja po jedrski nesreči še vedno kontaminirano. Pristojni so sporočili, da je raven sevanja na območju kar 16-krat večja od normalne. Požar ni zahteval žrtev.
 

Danes še vedno gori okoli 25 hektarjev gozda, potem ko se je konec tedna razširil na okoli sto hektarjev, so sporočili iz državne službe za izredne razmere.

Okoli četrtina območja, kjer divja ogenj, leži v prepovedanem območju bivše jedrske elektrarne. Požar gasi okoli 140 gasilcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja državne okoljske inšpekcije Jegor Firsov je v nedeljo na Facebooku opozoril, da je sevanje na območju 16-krat večje od normalnega. Meni sicer, da se je požar začel s požarom trave, ki so pogosti v začetku pomladi, ko kmetje izvajajo nadzorovane požige, da bi odstranili grmičevje. Preiskava poteka.

Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske nuklearke pripetila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne.

26. aprila 1983 ob 1.23 zjutraj sta v jedrski elektrarni v Černobilu med varnostnim preizkusom odjeknili eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je v zraku nastal smrtonosen radioaktivni oblak, ki se je razširil nad vso Evropo. Poleg Ukrajine so radioaktivni delci močno prizadeli tudi Rusijo in Belorusijo.

Sovjetske oblasti so mednarodni javnosti nesrečo več dni prikrivale in ta je zanjo izvedela šele, ko so na Švedskem zaznali povečano radioaktivno sevanje.

Točno število žrtev ostaja neznanka. Ob sami eksploziji je umrlo 30 ljudi, tisoči pa nato zaradi posledic sevanja. Po nekaterih ocenah naj bi nesreča terjala do 100.000 življenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.