26. 4. 2020, 13:21 | Vir: STA

Giuseppe Conte je za Italijo napovedal sprostitvene ukrepe in oživitev gospodarstva po 4. maju

profimedia

Italijanski premier Giuseppe Conte je potrdil načrte za rahljanje omejitve gibanja od 4. maja. Kot je dejal v pogovoru za današnji časnik La Repubblica, ne morejo več podaljševati karantenskih ukrepov, saj bi ti povzročili preveliko škodo gospodarstvu.

"Tega zaprtja ne moremo več podaljševati. Saj nam drugače grozi huda socialna in gospodarska škoda," je povedal v pogovoru.

Obenem je priznal, da zaenkrat še ne morejo popolnoma odpraviti omejitve gibanja, preverjajo pa rahljanje trenutnih strogih ukrepov.

"Zagotovili bom mobilnost, hkrati pa ohranili ukrepe za preprečevanje in širjenje epidemije," je dejal.

Od 4. maja nameravajo v državi zagnati gradbeno, tekstilno in modno industrijo. Uradno bodo rahljanje ukrepov predstavili v začetku tega tedna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede šol je premier povedal, da jih bodo spet odprli šele septembra. Med učitelji so namreč številni starejši, ki veljajo za rizično skupino. Za starše, ki so zaposleni, bodo predvidoma dali na razpolago vrednotnice za varuške. Vlada namerava podpreti tudi zelo hudo prizadeta sektorja turizma in gastronomije. Restavracije se 4. maja še ne bodo odprle, bodo pa lahko dostavljale jedi.

Da bi preprečili zlorabe z zaščitnimi maskami, namerava vlada uvesti najvišjo dovoljeno ceno zanje. Po vsej državi nameravajo izvesti tudi testiranja za protitelesa na koronavirus. Premier v intervjuju ni izključil možnosti, da bi bile spet dovoljene maše in žalne slovesnosti. Kot je dejal, je boleče, da v tej fazi trenutno ne more biti žalnih slovesnosti za pokojne.

Italija je ena najhuje prizadetih držav zaradi koronavirusa. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo več kot 26.300 ljudi. V zadnjih dneh pa se razmere umirjajo in je stopnja kužnosti relativno nizka med 0,2 in 0,7. To pomeni, da niti ni nujno, da okužena oseba okuži še koga. To pa je tudi znak, da je mogoče obnoviti določene aktivnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord