2. 5. 2020, 07:32 | Vir: STA

Giuseppe Conte po dveh mesecih karantene napovedal sprostitev omejitev v Italiji

profimedia

Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal možnost sproščanja stroge karantene, ki v državi velja že skoraj dva meseca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Prepričan sem, da lahko ob upoštevanju pravil znatno upočasnimo rast okužb na določenih območjih," je v zapisu na Facebooku navedel Conte.

Če jim bo to uspelo, bi se frizerski in kozmetični saloni po oceni italijanskega premierja odprli prej, kot je bilo načrtovano.

V Italiji sicer nameravajo že v ponedeljek ublažiti nekatere stroge predpise, ki so jih v želji po zajezitvi širjenja novega koronavirusa sprejeli pred dvema mesecema. Med drugim naj bi dopustili zunanje sprehode in rekreacijo. Okrepili naj bi tudi proizvodnjo v nekaterih podjetjih. V ponedeljek naj bi se na delo vrnilo štiri milijone ljudi.

Trgovine in muzeji naj bi se odprli 18. maja. Restavracije in bari naj bi ostali zaprti vse do junija, bi jim pa od tega datuma dopustili dostavljati hrano in pijačo. To je pri zahodnih sosedih sicer sprožilo val protestov, saj je v restavracijah, kavarnah in turizmu nasploh zaposlenih na milijone Italijanov.

Ker naj bi šole in vrtci ostali zaprti do decembra, se bodo mnogi starši morali soočiti tudi s težavami z zagotavljanjem varstva.

V petek so sicer zabeležili manj smrtnih primerov zaradi covida-19 kot dan prej. Nazadnje je umrlo 269 bolnikov, v četrtek 285. Od začetka epidemije v Italiji 20. februarja je skupno zaradi covida-19 umrlo 28.236 ljudi. Število ozdravelih se je hkrati povzpelo na 78.249.

Hkrati se je zmanjšalo tudi število okuženih z novim koronavirusom, in sicer s 101.551 primerov na 100.943, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes sporočila italijanska civilna zaščita. V domači izolaciji je 81.796 oseb, kar je 80 odstotkov vseh okuženih.

V Lombardiji, ki je žarišče novega koronavirusa v Italiji, se je število smrtnih žrtev v petek urah povečalo za 88, in sicer na skupno 13.860. Se pa zmanjšuje pritisk na tamkajšnje bolnišnice. Število akutnih okužb je danes v celotni deželi na severu Italije 36.473. V lombardskih bolnišnicah je trenutno 6628 bolnikov s covidom-19, od tega 563 na intenzivnih oddelkih.

V Italiji od 10. marca veljajo izredno strogi ukrepi za omejitev gibanja okoli 60 milijonov prebivalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.