18. 3. 2020, 09:00 | Vir: STA

Glasbeniki s koncerti po spletu razbijajo monotonijo omejenega gibanja

profimedia

V času, ko ljudje zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa ostajajo doma, se tako kot mnogi drugi umetniki tudi glasbeniki organizirajo in pripravljajo bodisi večje ali pa intimnejše koncerte, ki si jih je mogoče brezplačno ogledati na spletu. Posnetke koncertov delijo tudi številne glasbene institucije po svetu.

Glasbeniki francoskega orkestra Les Siecles so v soboto organizirali koncert za ljubitelje klasične glasbe in s tem po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da se mora šov nadaljevati, pa čeprav zgolj pred kamerami namesto pred občinstvom. Podobnega mnenja so številni drugi orkestri po svetu, ki so pripravili brezplačne spletne prenose svojih koncertov.

Prav glasba je predstavljala enega prvih odzivov na širjenje koronavirusa po svetu. Italijani so izrazili njeno moč s tem, da so si čas v karanteni krajšali s prepevanjem pesmi na balkonih. Tenorist Maurizio Marchini je denimo pozdravil sosede s svojega balkona v Firencah s Puccinijevo skladbo Nessun Dorma.

Tudi institucije so se pridružile dvigu morale. Newyorška Metropolitanska opera od ponedeljka brezplačno predvaja ponovitve produkcij, nastalih v minulih 14 letih, preko svoje spletne strani. Podobno so se denimo angažirale tudi dunajska in münchenska operna hiša ter Švedska kraljeva opera. Med drugim si je na spletu mogoče ogledati tudi nastope Berlinskih in Pariških filharmonikov, ponovitve svojih uprizoritev pa po pisanju AFP pripravlja tudi Pariška opera.

Med mnogimi, ki si želijo z glasbo bodriti ljudi, je tudi pianist Igor Levit, ki preko svojega Twitter profila, na katerem ima 60.000 sledilcev, dnevno izvaja recitale z naslovom Brez strahu.

Družbenih omrežij se za zabavo vseh, ki so ta hip v samoizolaciji, poslužujejo tudi številni popularni glasbeniki. Britanski BBC je navedel, da je med njimi pevec skupine Coldplay Chris Martin, ki je preko Instagrama v živo klepetal z oboževalci in jim zapel priredbo skladbe Davida Bowieja Life From Mars.

Na Instagramu je zapel tudi Keith Urban z ženo Nicole Kidman v ozadju, punk-pop pevec Yungblud pa se je odločil za enourni nastop. Keltski punkerji Dropkick Murphys bodo na družabnih omrežjih svoj nastop objavili za dan svetega Patrika, popularna pevka L Devine bo vsak zamujeni dan, ko ne bo na turneji, nadomestila z nastopom v živo iz svoje hiše, za nastop preko Instagrama pa se je med mnogimi odločil tudi John Legend, še piše BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.