16. 1. 2019, 14:19 | Vir: STA

Glasovanje o nezaupnici britanski vladi prvo po 26 letih

profimedia

Glasovanje o nezaupnici britanski vladi, ki so ga po torkovi zavrnitvi ločitvenega sporazuma z EU v parlamentu v Londonu zahtevali laburisti, bo prvo tovrstno po skoraj 26 letih. Po najnovejših podatkih bodo britanski poslanci o nezaupnici glasovali drevi okoli 20. ure po srednjeevropskem času, pričakovati pa je, da jo bo vlada preživela.

Glasovanje o nezaupnici je zahteval vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je v torek po objavi izidov glasovanja poudaril, da je zavrnitev dogovora "katastrofalen poraz" za vlado premierke Therese May, najhujši od 20. let prejšnjega stoletja. Za zavrnitev ločitvenega sporazuma je namreč glasovalo 432 poslancev, proti sta bila le 202.

Pred glasovanjem o nezaupnici bo v spodnjem domu parlamenta razprava o tej temi, ki se bo po poročanju britanskega BBC začela ob 13. uri po krajevnem času (14. po srednjeevropskem) in bo predvidoma trajala šest ur.

Če ji bodo poslanci izglasovali nezaupnico, ima vlada nato 14 dni časa, da dobi zaupnico na novem glasovanju. Če ji to ne bi uspelo, bi lahko Corbyn skušal oblikovati koalicijo z drugimi opozicijskimi strankami. Če oblikovanje nove vladajoče koalicije ne bi uspelo, bi sledile predčasne volitve.

Glede na napovedi bodo na današnjem glasovanju o nezaupnici vlado večinoma podprli tudi tisti poslanci iz vrst konservativcev, ki so v torek glasovali proti ločitvenemu sporazumu z EU. Podporo vladi so napovedali tudi ulstrski unionisti (DUP), ki manjšinski vladi v parlamentu zagotavljajo podporo z desetimi poslanci. V torek so sicer poslanci DUP glasovali proti dogovoru o brexitu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je doslej le trikrat zgodilo, da je bila britanska vlada na glasovanju o nezaupnici poražena - dvakrat leta 1924 in enkrat leta 1979. Leta 1979 je laburistični vladi premierja Jima Callaghana zmanjkal le en glas, da bi uspešno prestala glasovanje. Nezaupnico je podprlo 311 poslancev, 310 jih je glasovalo proti. Callaghan je po porazu sklical predčasne volitve, na katerih so zmagali konservativci z Margaret Thatcher na čelu in na oblasti ostali 18 let.

Poslanska zbornica v Londonu je o nezaupnici vladi nazadnje glasovala leta 1993, tudi tedaj zaradi odnosov z EU oz. maastrichtske pogodbe. Tedanja vlada Johna Majorja je glasovanje preživela s 339 glasovi proti 299.

Danes bo že drugo glasovanje o nezaupnici za Mayevo v malo več kot kot mesecu dni. 12. decembra je morala premierka in vodja britanskih konservativcev zaradi dogovora o brexitu na glasovanje o nezaupnici v svoji stranki, potem ko je najmanj 48 poslancev iz vrst torijcev vložilo pisma, v katerih jo pozivajo k odstopu. Tedaj je zaupanje v vodjo stranke izrazilo 200 konservativnih poslancev, 117 pa jih bilo proti, tako da je ostala na čelu torijcev.

Za STA piše Maja Cerkovnik

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.