14. 4. 2008, 14:04 | Vir: Playboy

Globinska ostrina

Ste na morju že vsega naveličani? Nič hudega. Privoščite si fotoaparat! Pa ne tistega, ki ga vzamete na plažo. Tega seveda že imate! Playboy svetuje še takega, ki mu voda ne more do živega. Tudi 20 tisoč milj pod morjem. Da bo pred vami nov izziv, ko boste skušali pod vodo ujeti najboljšo fotografijo tistih pravih ribic in seveda … ribic. Tudi pri nas vas bodo v trgovinah razveselili skoraj z vsem, kar se dobi v svetu. Naj vam bo tale pregled v pomoč pri izbiri. Še opozorilo: ne vznemirjajte se, če vam mašina pade v vodo. Večina jih namreč plava …

Obvezno!

SONY DSC U60 (97.900 tolarjev) je digitalni fotoaparat, s katerim lahko brez skrbi za občutljivo elektroniko skočite v vodo do globine 1,5 metra. Dva milijona točk velik senzor bo zadoščal za izdelavo 13 x 18 cm velike »prave« fotografije. Fotoaparat ima objektiv s fiksno goriščno razdaljo 33 milimetrov. Posneti zna tudi 15-sekundne flimčke v formatu MPEG, a mu bolj kot kakšna točka pri velikosti filmčka (le 160 x 112 točk) manjka zapisovanje zvoka. Saj veste, tako ostanete brez zapisa vseh kletvic ob padcih v vodo in požvižgavanj za morskimi deklicami.

OCENA: * * * * *

Nobenih izgovorov, fotoaparat, ki ga letos morate imeti, saj vam bo malček na trendovskih plažah pri dekletih bolj koristil kot najhitrejši čoln na Sredozemlju!

Za ustvarjalne

SEA&SEA MX 10 (90.000/z bliskavico 150.000 tolarjev) je verjetno najbolj razširjen amaterski podvodni fotoaparat, saj ste z njim lahko nekoliko ustvarjalnejši. Kar pod vodo lahko nastavite dodaten objektiv, najsi bo širokokotni ali pa makro. Omogoča vam nadzor nad zaslonko in s tem seveda nad globinsko ostrino fotografije. Še bolj blesteče fotografije lahko naredite tako, da dodatno bliskavico brez posebnega nosilca odmaknete od osi fotografiranja (fotoaparata) za 50 centimetrov. Pomislite, fotografija z uporabo bliskavice skozi dež tudi ni najbolj posrečena, kajne?

OCENA: * * * *

Arne Hodalič, pospravi opremo, prihaja vojska amaterskih profesionalcev!

Za vsak dan

CANON PRIMA AS1 (42.900 tolarjev) je kompaktni fotoaparat, ki vam zagotovi zadovoljive posnetke na kopnem in v vodi. Avtofokus vam ostri zamegljen pogled nad vodo, pod vodo pa bo ostro vse, kar se vam bo približalo na razdaljo od enega do treh metrov. S posebno nastavitvijo bodo ostre tudi ribice, ki bodo od vas plavale oddaljene le 45 centimetrov. Veliko iskalo bo dobrodošlo tudi pri hitrejših plavutih, morskega psa. Nikar pa se z njim ne potapljajte globlje od petih metrov.

OCENA: * * * *

Priročen preprost fotoaparat primerne velikosti tudi za vsak dan in za odlično ceno.

Legenda

Nikonos je legendarna serija Nikonovih podvodnih fotoaparatov. Uporabljal ga je denimo Jacques

Cousteau in skozi leta razvoja je spremljal že mnoge svetovno znane podvodne fotografe. NIKONOS V je bil zadnji model v seriji, leta 2002 so ga nehali izdelovati in ni slišati, da bi na tem področju pripravljali kaj novega. Enega zadnjih novih (za 240.000 tolarjev) lahko najdete celo v eni od ljubljanskih fototrgovin oziroma kupite rabljenega (približno 140.000 tolarjev). Rezervni deli so še na voljo. Omeniti velja tudi NIKONOS rs, ki si zasluži posebno mesto zaradi izredne optične kakovosti.

OCENA: * * * * *

Za zagrizene

Ko boste videli ceno fotoaparata SEA&SEA MM III (da, 351.000/bliskavica in roka 700.000 tolarjev), boste zmogli dodaten vdih, da ga boste popeljali na 60 metrov globine, kjer še normalno deluje. Fotoaparat vam ponuja skoraj vse, česar si poželite, in je namenjen zagrizenim ljubiteljem in profesionalcem. Ima ročno ostrenje, nastavitev svetlobe lahko prepustite avtomatiki ali pa vplivate tako na osvetlitveni čas kot tudi na zaslonko. Vse koristne informacije so na voljo na zaslonu LCD oziroma v iskalu. Kot pri MX 10 lahko pod vodo menjavate objektive, le da so vam pri tem modelu na voljo kakovostnejši širokokotni in makro objektivi. V Slovenijo bo prišel konec julija.

OCENA: * * * * *

Odličen fotoaparat, ki vam ponuja obilico možnosti, izdelovalcem podvodnih ohišij za profesionalne fotoaparate pa dela sive lase …

Ekstremno

Ali ste mojster nad mojstri podvodne fotografije in imate bogate stranke ali pa davkarija lani pri pregledu vaših dohodkov ni bila preveč uspešna, da ste si privoščili podvodno ohišje za klasičen oziroma digitalen zrcalnorefleksni fotoaparat SUBAL D60 (800.000 tolarjev, samo ohišje, brez dodatkov). Z njim se lahko potopite do globine 70 metrov, z drugimi ohišji lahko tudi globlje, običajno tja do 130 metrov. Z uporabo gumbov na ohišju (ohišje kupite za določen fotoaparat) imate nad fotoaparatom popoln nadzor. Da bo mavrica barv na tropski ribici na fotografiji povsem zasijala, lahko na ohišje pritrdite več zunanjih bliskavic.

Pozor: vsaka zamenjava objektiva pomeni tudi dvig na površje. Če se vam ne ljubi, lahko uporabite tudi širokokoten zum objektiv, le da bo kakovost fotografij potem nekoliko slabša. Sicer so vodotesna ohišja na voljo za skoraj vse fotoaparate, od kompaktnih (tudi digitalnih) do profesionalnih. Poleg samih izdelovalcev fotoaparatov jih ponujajo tudi neodvisni ponudniki, kot so SUBAL, IKELITE, SEACAM ipd. Cene se začnejo pri 50.000 tolarjih.

OCENA: * * * *

Res je, s to opremo lahko posnamete fotografijo, kakršno vam srce poželi, toda ali si vse svoje počitnice res želite preživeti 20.000 milj pod morjem?

Pogrešljiv

FUJICOLOR MARINE (3490 tolarjev) je fotoaparat za enkratno uporabo, ki vam omogoča potapljanje do globine pet metrov. Da ne boste zgrešili zanimivega posnetka, ima velik sprožilec in seveda zelo občutljiv film. Svetlobe pod vodo pač ni na pretek. Malce manj uporaben je nad vodo prav zaradi občutljivega filma.

OCENA: * * * * *

Lahko je z vami povsod, zanj vam je vseeno, tudi če na plaži dobi noge, če seveda niste že poslikali naslednje Playboyeve zajčice.

TEKST: Bor Dobrin

FOTO: Vince Cavataio

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.