Uredništvo | 7. 4. 2024, 16:33

Znanih je več podrobnosti o tragični gorski nesreči

Tina Kosec/Bobo

Pri padcu s stene v Gradiški Turi nad naseljem Gradišče pri Vipavi je hudim telesnim poškodbam podlegla plezalka.

V soboto okoli dvanajste ure so policiste obvestili, da se je pri plezanju v navezi pri padcu s stene v Gradiški Turi nad naseljem Gradišče pri Vipavi hudo poškodovala in kasneje hudim telesnim poškodbam podlegla 52-letna plezalka, državljanka Slovenije, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Na kraju je policija ugotovila, da sta omenjena plezalka in njen soplezalec (oba sta člana enega od alpinističnih odsekov) v lastni režiji nekaj minut po 11. uri začela plezati v steni Gradiške Ture v sektorju, imenovanem Trije stebri. Na višini okoli 25 metrov je soplezalec napravil sidrišče, od tam dalje pa je soplezalka preplezala približno sedem metrov nad varovališčem, od koder jo je varoval soplezalec.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Plezalka je nato iz neznanega vzroka izgubila ravnotežje in zatem padla navzdol nekaj metrov mimo omenjenega varovališča ter obvisela na vrvi (bila je privezana). Pri tem si je hudo poškodovala glavo in je bila v nezavesti, soplezalec pa je takoj poklical na pomoč reševalce.

Takoj po nezgodi so pristojne službe na kraj napotile reševalce GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana – skupina Vipava (skupno 15 reševalcev GRS), poleg omenjenih gorskih reševalcev pa so na kraj napotili tudi policiste PP Ajdovščina in policiste gorske policijske enote PU Nova Gorica.