19. 1. 2019, 08:30 | Vir: STA

Gorica: Italijanski neofašisti spet na cesto, antifašisti za protiutež pripravljajo svoj shod

STA/Ivan Žerjal

Italijanski neofašisti, somišljeniki odreda X Mas in skrajno desničarsko gibanje CasaPound danes v Gorici pripravljajo shod. V odgovor bo na ločeni lokaciji v tem mestu ob meji s Slovenijo potekal shod nasprotnikov fašizma. Ti želijo opozoriti na spornost sprejemanja predstavnikov fašistične X Mas pri županu občine Gorica.

Neofašisti shod v Gorici organizirajo nekaj mesecev po shodu CasaPound v Trstu, ki se ga je novembra lani udeležilo več tisoč ljudi. Povod za tokratni shod v Gorici je obletnica bitke na Trnovem pri Gorici, kjer so v drugi svetovni vojni pripadniki narodnoosvobodilnega boja premagali člane X Masa.

Neofašisti slovesnost ob tej obletnici pripravljajo že več let, lani pa je člane X Masa med drugim sprejel župan Gorice Rodolfo Ziberna. Ta se je letos, morda tudi zaradi številnih negativnih odzivov javnosti, temu odpovedal.

Stranka Slovenska skupnost je ravnanje občinskih mož kljub določilom italijanske ustave, ki prepovedujejo obujanje fašističnih organizacij, simbolov in sloganov, označila za nesprejemljivo. Člane in somišljenike pa je pozvala, da se v čim večjem številu udeležijo današnjega antifašističnega shoda in s tem "izpričajo večinsko zavzetost za ideale demokracije, miru, solidarnosti, sožitja, spoštovanja in svobode".

Pred za danes napovedanim shodom neofašistov v Gorici se je oglasil tudi novi župan sosednje Nove Gorice Klemen Miklavič in opozoril, da so tovrstne provokacije nevarne in jih ne smemo podcenjevati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.