8. 2. 2021, 18:08 | Vir: STA

Goriški policisti obravnavajo še več tatvin defibrilatorjev

Daniel Novakovič/STA

Potem ko so pred tednom dni s Policijske uprave (PU) Nova Gorica poročali o tatvini petih defibrilatorjev na območju Goriških Brd, so policisti konec minulega tedna obravnavali še tatvino sedmih defibrilatorjev v več naseljih Banjške in Trnovske planote. Škode je za več tisoč evrov. Policija poziva vse, ki bi kaj vedeli o tem, naj se oglasijo.

Tudi v primerih tatvin defibrilatorjev v več naseljih na območju Banjške in Trnovske planote na območju Mestne občine Nova Gorica gre za podoben način storitve kaznivih dejanj, ko je neznani storilec omenjene aparate zamenjal oz. jih nadomestil z drugimi, nemškimi. A gre za drugi tip aparata, ki pa ne zadostujejo slovenskim predpisom, so sporočili s PU Nova Gorica.

S tem nezakonitim dejanjem je neznani storilec oškodovancu oz. lokalnim oblastem povzročil materialno škodo za več tisoč evrov.

Okoliščine in motiv kaznivega dejanja policisti še preiskuje, so pa o tatvinah defibrilatorjev obvestili tudi pristojne pravosodne organe. Policijska preiskava obenem poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja tatvine drugih nameščenih aparatov, to je omenjenih nemških defibrilatorjev.

Policisti pozivajo vse, ki bi o tatvinah imeli kakršnekoli koristne informacije, da se zglasijo na policijski postaji Nova Gorica ali pišejo na e-naslov pp_nova_gorica.pung@policija.si oz. pokličejo na telefon 05 303 44 00. Lahko se zglasijo tudi na kateri koli drugi najbližji policijski postaji oz. pokličejo interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Avtomatski zunanji defibrilator je naprava, ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje prizadetim. Naprava je enostavna in varna za uporabo, saj jo ob sledenju navodilom lahko uporablja vsakdo. Zgodnja defibrilacija je ključna za preživetje bolnikov s srčnim zastojem, so še spomnili na PU Nova Gorica.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.