6. 6. 2020, 09:15 | Vir: STA

Gorski reševalci niso pozabili kolegov, ki so umrli v največji nesreči v zgodovini gorske reševalne službe

profimedia

Gorski reševalci se bodo danes s spominsko slovesnostjo na Okrešlju spomnili petih gorskih reševalcev, ki so pred 23 leti izgubili življenje med usposabljanjem v Turski gori. Gre za najhujšo nesrečo v zgodovini slovenske gorske reševalne službe, so zapisali na Gorski reševalni zvezi Slovenije.
 

Gorski reševalci Mitja Brajnik, Jani Kokalj, Luka Karničar, Rado Markič in Boris Mlekuž so 10. junija 1997 umrli pri nesreči, ki se je zgodila med usposabljanjem dviganja reševalca letalca in ponesrečenca v reševalni vreči z jeklenico in vitlom v helikopter, so spomnili na gorski reševalni zvezi.

Kot so pojasnili, je ta nesreča gorske reševalce močno zaznamovala, saj se je marsikateremu gorskemu reševalcu po nesreči namreč porajalo vprašanje ali odnehati ali vztrajati. Nesreča reševalce zaznamuje tudi danes.

Gorski reševalci so aprila 1998 ustanovili Sklad Okrešelj, ki nudi dobrodelno oz. finančno pomoč otrokom reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri reševalnem delu. Tragična nesreča pa je postala tudi priložnost za prenovo in napredek tehnike gorskega reševanja, predvsem z vidika zagotavljanja večje varnosti ponesrečencev in reševalcev samih, so pojasnili na zvezi.

Pri tem so poudarili, da so gorski reševalci prostovoljci in humanitarci, ki za svoje delo ne prejemajo plačila. Pomagajo, ker je to njihovo poslanstvo in način življenja.

"A njihova odločitev, biti gorski reševalec, zanje in njihove družine ni vedno lahka. Na eni strani je potrebnega veliko odrekanja, prilagajanja in razumevanja najbližjih, na drugi strani pa ogromno treninga, fizične moči in pripravljenosti, znanja, poguma in medsebojnega zaupanja, ko gre zares. V zadnjih letih število gorskih nesreč narašča, s tem pa tudi potrebe po posredovanju. Zaradi svoje usposobljenosti, opremljenosti in organiziranosti se njihovo področje delovanja širi," so zapisali na zvezi.

Spomin na vse gorske reševalce, ki so pri svojem delu izgubili življenje, naj bo obenem tudi opomin vsem, da je v gore treba zahajati le ustrezno pripravljen, so še opozorili na zvezi.

Spominska slovesnost, ki jo pripravljata društvo GRS Jezersko in Gorska reševalna zveza Slovenije, se bo začela danes ob 10. uri pri pri spominskem obeležju na Okrešlju.

Kot je na januarski novinarski konferenci v Kranju povedal predsednik komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije Jani Bele, so lani gorski reševalci opravili 604 reševalne akcije, umrlo pa je 22 gornikov in 21 ostalih. Ob gorskih nesrečah je bilo največ nesreč pri jadralnem padalstvu, vodnih športih, kolesarjenju in delu v gozdu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord