22. 2. 2022, 07:00 | Vir: STA

Gospodarska aktivnost v območju evra ob sproščanju ukrepov poskočila

Profimedia

Gospodarska aktivnost v območju evra je ob sproščanju ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 februarja poskočila na petmesečni vrh, je pokazala danes objavljena raziskava analitske hiše IHS Marikt. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je za februar znašal 55,8 točke, kar je 3,5 točke nad januarsko vrednostjo.

Januarja je kazalnik PMI dosegel 52,3 točke. Vrednost indeksa nad 50 točk nakazuje rast, pod 50 točk pa krčenje gospodarske aktivnosti.

Analitiki Markita so sicer v mesečni raziskavi izpostavili, da gospodarstvo še naprej bremenijo težave v dobavnih verigah, rastoče cene energentov pa inflacijo potiskajo do rekordov.

Pozitivno pa na gospodarsko aktivnost vpliva sproščanje strogih protikoronskih ukrepov, s katerimi so poskušale države v zadnjih dveh mesecih omejiti hitro širjenje koronavirusne različice omikron.

Kot raziskavo povzema francoska tiskovna agencija AFP, je optimizem zrasel predvsem v storitvenem sektorju, kjer se je na račun vnovičnega zagona potovanj aktivnost dvignila na najvišjo raven od novembra. Rast so zabeležili tudi v proizvodnji, kjer se je aktivnost povečala na najvišjo raven po septembru.

V največjem gospodarstvu območja z evrom, Nemčiji, je vrednost PMI znašala 56,2 točke, kar je največ v šestih mesecih. Drugo največje gospodarstvo, francosko, je beležilo še boljše rezultate; vrednost indeksa se je ustavila pri 57,4 točke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol