6. 7. 2021, 06:30 | Vir: STA

Gospodinjstva v območju evra v prvem četrtletju bolj varčevala

Profimedia

Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra je bila v prvem četrtletju pri 21,5 odstotka, potem ko je bila v zadnjem lanskem četrtletju pri 19,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Gre za drugo najvišjo raven po letu 1999, odkar Eurostat spremlja ta kazalnik.

Najvišjo raven je Eurostat zabeležil v drugem četrtletju lani, ko je bila stopnja varčevanja gospodinjstev 25-odstotna. Stopnja varčevanja gospodinjstev se izračuna iz razmerja med razpoložljivimi prihodki in višino prihrankov.

V obdobju od januarja do marca se je okrepila tudi stopnja investicij gospodinjstev. Ta se je zvišala z 9,1 na 9,2 odstotka, kar je najvišja raven po letu 2011.

Stopnja varčevanja gospodinjstev je bila v prvem četrtletju lani 16,8-odstotna, stopnja investicij gospodinjstev pa 8,8-odstotna.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti se je v prvem trimesečju na četrtletni ravni povečal s 40,8 na 41,2 odstotka. Stopnja investicij podjetij se je medtem zvišala s 23,4 na 23,9 odstotka.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti je bil v lanskem prvem trimesečju 38,3-odstoten, stopnja investicij podjetij pa je bila takrat pri 25,1 odstotka.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel