13. 1. 2021, 06:00 | Vir: STA

Gospodinjstva v območju evra v tretjem lanskem četrtletju precej varčevala

Daniel Novakovič/STA
Gospodinjstva v območju evra v tretjem lanskem četrtletju precej varčevala (foto: Daniel Novakovič/STA)

Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra je bila v tretjem lanskem četrtletju pri 17,3 odstotka, kar je 4,4 odstotne točke več kot pred letom dni. Medtem je v drugem četrtletju dosegla 24,6 odstotka. V obeh četrtletjih je zabeležila najvišjo raven po letu 1999, odkar evropski statistični urad Eurostat spremlja ta kazalnik.

Padec stopnje varčevanja gospodinjstev, ki se izračuna iz razmerja med razpoložljivimi prihodki in višino prihrankov, v četrtletni primerjavi za 7,3 odstotne točke je odraz okrevanja potrošnje (+13,9 odstotka).

V tretjem četrtletju 2020 se je okrepila tudi stopnja investicij gospodinjstev. V primerjavi s tretjim četrtletjem 2019 se je povečala za 0,9 odstotne točke na 8,8 odstotka.

Stopnja rasti investicij podjetij v območju evra se v četrtletni primerjavi skorajda ni spremenila. V tretjem četrtletju je znašala 23,3 odstotka, v drugem pa 23,2 odstotka.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti se je v tretjem četrtletju na ravni trimesečja povečal z 39 na 39,6 odstotka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.