30. 7. 2019, 15:03 | Vir: STA

Obsežni gozdni požari v Sibiriji zdaj ogrožajo že Arktiko

Rusko Sibirijo poleti pogosto prizadenejo obsežni gozdni požari, a je obseg letošnjih požarov tako izjemno velik, da se okoljevarstveniki že bojijo dolgoročnih vplivov na okolje. Ognjeni zublji so se že razširili na več milijonih hektarjev, zaradi česar so številna mesta ovita v črn in škodljiv dim. Dim je tudi že dosegel Arktiko.

Zaradi požarov bi se tako lahko pospešilo taljenje Arktike, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Satelitski posnetki ameriške vesoljske agencije Nasa so namreč pokazali, da je dim že dosegel nekatere predele Arktike.

Požari so v ponedeljek goreli na več kot 3,2 milijona hektarjev površine, večinoma v Jakutiji, Krasnojarsku in Irkutsku.

Požare, ki so posledica neviht v suhem vremenu in temperatur ozračja, ki so presegla 30 stopinj Celzija, je dodatno razpihoval siloviti veter, je sporočila ruska agencija za gozdove.

Jedek dim zaradi požarov ni dosegel samo manjših naselij, pač pa tudi večja mesta na zahodu Sibirije, v regiji Alataj in na Uralu, kot sta Čeljabinsk in Jekaterinburg. Zaradi dima je bil tudi moten letalski promet.

"Dim je grozen. Dušim se in imam vrtoglavico," je za državno televizijo opisala upokojenka Raisa Brovkina iz Novosibirska, ki so jo zaradi težav morali sprejeti v bolnišnico.

Dim je v nedeljo dosegel tudi sosednji Kazahstan. Stopnja onesnaženja je po navedbah kazahstanske meteorološke službe presegla dovoljene vrednosti v številnih mestih, vključno s prestolnico Nursultan.

Poleg zaskrbljenosti za zdravje lokalnega prebivalstva so okoljevarstveniki že posvarili, da bi lahko požari pospešili globalno segrevanje.

"Gozdni požari na vzhodu države so že zdavnaj prenehali biti zgolj lokalna težava. Spremenili so se v ekološko nesrečo s posledicami za celotno državo," je v sporočilu za javnost opozorila ruska podružnica Greenpeacea. Dodali so, da je letos zgorelo skoraj že 12 milijonov hektarjev, kar je povzročilo velike emisije CO2 in zmanjšalo prihodnjo sposobnost gozdov za absorbcijo ogljikovega dioksida.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ