4. 7. 2023, 14:26 | Promocijska objava

Graditi ekipo je enako kot trenirati mišico

promocijska fotografija

Delo z ljudmi zahteva trud in predstavlja proces nenehnega učenja. To zelo dobro vedo kadroviki, kjer priprava team buildingov zaposlenih predstavlja del njihovih delovnih obveznosti. Oblikovati dobro delujočo ekipo je izziv. Omogočiti njeno optimalno delovanje na dolgi rok pa lahko imenujemo že posebna oblika umetnosti. Odgovor na to, zakaj je team building tako zelo pomemben in kakšna je dejanska vrednost naložbe v izvedbo aktivnosti izven vsakdanjega dela, poznajo v agenciji za organizacijo dogodkov Paideia Events.

Vsaka ekipa si zasluži, da si lahko občasno malce oddahne in dan ali vsaj popoldne preživi na bolj sproščen način. Verjemite, to bo na timski duh učinkovalo malodane čudežno. Sodelavcem namreč omogoči, da ustvarjajo bolj vključujoče in pozitivno okolje. 

Za organizacijo dejavnosti tudi ni nujno, da jo vedno prevzamejo kadroviki, ampak jo lahko kdaj prevzamejo tudi tisti posamezniki v ekipi, ki si tega želijo. Dejavnosti team buildinga so idealna platforma za razvijanje vodstvenih lastnosti. To ne pomaga le dotičnemu posamezniku pri osebni in poklicni rasti, temveč dolgoročno koristi tudi podjetju, saj bodo na ta način krepili svoj vodstveni duh in bodo pripravljeni pomagati pri vodenju tima ter posledično rasti podjetja.

Prav tako ni potrebno, da team building aktivnosti vključujejo učno dejavnost – lahko so zgolj team building igre, ki bodo zabavale vse. To bo ekipi omogočilo, da se odklopi od dela in se poveže na sproščen način.

Ko ekipe sodelujejo pri smiselnih in zabavnih dejavnostih, ki vključujejo doseganje skupnega cilja, se zbližajo. Sodelavci drug v drugem začnejo odkrivati prijatelje. Če imate prijatelje, ki jih vsak dan vidite na delovnem mestu, je veliko manj verjetno, da boste iskali delo drugje. Na ta način krepite tudi zavezanost zaposlenega vaši organizaciji.

Vseskozi pa mora, predvsem vodstvo, imeti v mislih, da je delo danes bolj kot kdaj koli prej veliko več kot zgolj plača. Zaposleni si delo želijo opravljati v prijetnem vzdušju, kjer se počutijo sprejete, suverene na svojem delovnem mestu, predvsem pa želijo biti obdani z ljudmi, s katerimi se razumejo in na katere se lahko zanesejo.

BOLJŠA KOMUNIKACIJA

Ena izmed poglavitnih prednosti team buildinga je boljša komunikacija med zaposlenimi. Team building namreč vsakemu članu ekipe pomaga, da se nauči več o komunikacijskih preferencah in mejah drug drugega ter o pomenu telesne govorice v komunikaciji.

Slaba govorica telesa lahko izniči sicer učinkovito komunikacijo. To, kar ljudje povedo z govorico telesa, je lahko pogosto v nasprotju s tem, kar povedo z besedami. Koherenca v tem pogledu je zato nujna. Sodelavca namreč lahko zelo hitro napačno ocenite oz. razumete, v kolikor ne poznate njegovega komunikacijskega sloga.

promocijska fotografija

zaUPanje

Zaupanje je najpomembnejša lastnost v vsakem odnosu, pri čemer delovno mesto seveda ni izjema. A zaupanje se ne vzpostavi preko noči, temveč je tek na dolge proge. Potrebno ga je graditi od samega začetka. Ne morete zaupati nekomu, ne da bi ga spoznali, in ekipa ne more biti enotna brez zaupanja.

Ekipo lahko sestavljajo še tako nadarjeni posamezniki, a brez zaupanja le-ta ne bo dosegala želenih ciljev. Če zavidajo uspehe drug drugemu, si ne bodo poskušali medsebojno pomagati, ampak zgolj sebi ali pa bodo sodelavcem celo ponagajali oz. jih sabotirali.

Zaupanje gre z roko v roki z ustvarjalnostjo in inovativnostjo. Da pri razmišljanju izven okvirjev ne bi naleteli na posmeh ali neodobravanje, si morajo zaupati med sabo. Če jim pri delu kdaj spodleti, morajo vedeti, da bodo v sodelavcih našli oporo in da bodo lahko brez zadržkov izrazili svoje pomisleke in prejeli konstruktiven odgovor.

Zaupanje pa vodi še do nečesa zelo ključnega za podjetje – hitrejšega in učinkovitejšega odločanja. To posledično pomeni, da se poveča tudi produktivnost.

ZADOVOLJNI ZAPOSLENI = BREZPLAČEN ZAPOSLITVENI OGLAS

Močna in zadovoljna ekipa je najboljši predstavitveni oglas vašega podjetja. Eden od glavnih razlogov, zakaj se želijo zaposliti v vašem podjetju, je lahko ravno ta, da so od obstoječih zaposlenih izvedeli, da je vzdušje v podjetju izvrstno.

Vložen čas in energija v team building aktivnosti so tako več kot modra naložba. Team building je daleč od »nepomembne postranske dejavnosti«. Preveč vodij se ga loteva po principu, da se vanj poglobijo kot v nejasno dejavnost, ki bo celotno ekipo z eno potezo združila in jo naredila bolj produktivno.

Ta pristop sicer ni povsem napačen, a če se vodje ekip ne lotijo resno vprašanja, kaj je namen team building dejavnosti, lahko zgrešijo bistvo.

To v praksi pomeni, da ne morejo zgolj prekopirati načrta, ki ga je uporabil drugi vodja in pričakovati čudeža. V sodobnih poslovnih okoljih, kjer se prepletajo delo v pisarni, delo od doma in hibridno delo, ravno tako pa tudi različne oblike delovnega časa zaposlenih, je ciljno usmerjeno in premišljeno oblikovanje ekipe bistvenega pomena.

Če vodje to želijo narediti dobro, morajo začeti z določanjem natančne strategije in metod team buildinga, ki bodo ekipo zbližale. Pri tem morajo odgovoriti na dve ključni vprašanji:

1. Katera so tista področja komunikacije in sodelovanja na delovnem mestu, ki jih mora moja ekipa izboljšati?
2. Katere prednosti team buildinga ustrezajo tem potrebam?

Ko bodo opredelili področja, na katerih morajo delati, lahko poiščejo posebne dejavnosti za krepitev ekipe, ki jim bodo pri tem pomagale. Dejavnosti so razdeljene na štiri področja:

Dejavnosti za reševanje problemov – služijo kot odlična pomoč pri vzpostavljanju zaupanja, ustvarjalnosti, sodelovanju in razvijanju spretnosti.

promocijska fotografija

Dejavnosti, ki temeljijo na storitvah za skupnost – so odlične za izboljšanje odnosov znotraj ekipe in kulture podjetja.

Dejavnosti za krepitev raznolikosti v timu – priporočljive so zlasti pri združevanju ekip ter spodbujanju sodelovanja in vzpostavljanja odnosov.

Zabavne dejavnosti: namenjene so izboljšanju timske dinamike, spodbujanju ustvarjalnosti, prijateljske tekmovalnosti in povečanju produktivnosti.

V agenciji za organizacijo dogodkov Paideia Events, ki je izvedla tudi že serijo team buildingov za različne naročnike, izpostavljajo, da se pomen team buildinga skriva že v njegovem imenu. Graditi ekipo je namreč enako kot trenirati mišico – oboje najbolje deluje, če se izvaja redno, tedensko ali mesečno.