10. 8. 2021, 13:33

Grčija v plamenih: 10 pretresljivih fotografij obsežnih požarov

Profimedia
Grčija v plamenih: 10 pretresljivih fotografij obsežnih požarov (foto: Profimedia)

Medtem ko v številnih krajih po Grčiji še vedno gori, potekajo prve ocene škode obsežnih požarov. Po ocenah inštituta za geologijo na atenski univerzi je doslej v državi pogorelo 90.000 hektarjev površin.

Največ gozda je pogorelo na otoku Evija, in sicer okoli 51.000 hektarjev. Močno je prizadet tudi polotok Peloponez, kjer je na območju okoli kraja Olimpija zgorelo okoli 10.000 hektarjev, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kažejo podatki inštituta.

"Podatki se ves čas spreminjajo," je povedala profesorica za geologijo in okolje na atenski univerzi Niki Evelpidu. Ko bodo požari pogašeni, sicer še ne bo konec nevarnosti. Pogosto sledijo poplave in plazovi, ki imajo lahko katastrofalne posledice, je povedala.

Kot je pojasnil grški premier Kiriakos Micotakis, je v zadnjih dneh po vsej državi skupaj izbruhnilo 586 gozdnih požarov. Podnebja ne želi izkoristiti kot izgovor zanje, je dejal, a je vendarle prepričan, da je odigralo pomembno vlogo. "Očitno je, da podnebna kriza trka na vrata planeta," je dejal. (Vir: STA)

FOTO: Gasilci poskušajo pogasiti gorečo hišo na severnem delu otoka Evija.

Profimedia

FOTO: Prostovoljka oskrbuje psa, ki so ga našli na obali in rešili pred ognjenimi zublji blizu vasi Pefki na otoku Evija. 

Profimedia

FOTO: Gasilci in prostovoljci poskušajo pogasiti ogenj blizu vasi Glatsona na otoku Evija.

Profimedia

FOTO: Posnetek iz zraka na dan 9. avgusta razkriva požgana drevesa ob vasi Pefki na otoku Evija, drugem največjem grškem otoku.

Profimedia

FOTO: Prebivalec vasice Pefki na otoku Evija z vodno cevjo asistira gasilcem, ki so v boju s požari skorajda nemočni.

Profimedia

FOTO: Članica reševalne ekipe ob še enem kužku, ki je bil evakuiran na varno. Divji požari so na otoku Evija uničili stotine domov in tisoče hektarov gozda, zato so morali številne prebivalce evakuirati.

Profimedia

FOTO: Fotografija je bila posneta 8. avgusta, na šesti dan neprestanih požarov na otoku Evija.

Profimedia

FOTO: Prebivalci otoka Evija, ki se niso takoj evakuirali, so se vztrajno borili proti širjenju požarov, ob boku več sto grških gasilcev.

Profimedia

FOTO: Strašanska moč ognja. Fotografija je nastala 8. avgusta ob vasi Gouves na otoku Evija.

Profimedia

FOTO: Gasilski helikopter med gašenjem požarov, ki so izbruhnili tudi blizu Aten, v kraju Thrakomakedones. 

Profimedia

Vse fotografije: Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.