3. 3. 2021, 13:13 | Vir: STA

Grčijo stresel močan potres z magnitudo 6,3

EMSC/Twitter

Osrednji del Grčije je danes stresel močan potres z magnitudo 6,3, ki je poškodoval številne zgradbe, več tisoč ljudi je zbežalo na ulice, o morebitnih žrtvah pa za zdaj ne poročajo. Žarišče potresa je bilo v bližini mesta Larisa 350 kilometrov severno od Aten.

Potres so čutili prebivalci osrednje in severne Grčije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po potresu je na ulice mest Larisa in Trikala zbežalo več tisoč ljudi. Med najbolj prizadetimi je mesto Tirnavos, je sporočila grška civilna zaščita.

Žarišče potresa je bilo 2,5 kilometra oddaljen od mesta Tirnavos severozahodno od Larise, kjer so bile poškodovane številne zgradbe, med njimi tudi šole. Toda "na srečo za zdaj ni poročil o žrtvah," je dejal župan tega mesta Janis Kokuras. "Šola je bila poškodovana. Učitelji so otroke zelo hitro evakuirali iz stavbe in žrtev ni bilo," je dejal.

Po potresu so izpod ruševin v bližini Tirnavosa rešili šest lažje poškodovanih.

"Potres je bil zelo močan in je dolgo trajal," je poudaril guverner pokrajine Tesalija Kostas Agorastos. Za AFP je še dejal, da je bilo po prvih ocenah poškodovanih okoli sto zgradb. Napovedal je še, da bodo za tiste, katerih domovi so poškodovani, na stadionu v kraju Damasi postavili šotore. Vojska je šotore že postavila, je kasneje poročala AFP.

Guverner Agorastos je napovedal, da bodo zaradi potresa v četrtekzaprte vse šole na območju.

Potresu je sledilo več popotresnih sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 5,1. Oblasti so prebivalce opozorile, da bi jim lahko sledilo še več popotresnih sunkov.

Slovensko zunanje ministrstvo je ob potresu izrazilo solidarnost z Grčijo. "Slovenija sočustvuje z našimi grškimi prijatelji in je pripravljena pomagati vsem prizadetim v potresu," je ministrstvo sporočilo na družbenem omrežju Twitter.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.