16. 2. 2021, 15:09 | Vir: STA

Grčijo zajelo obilno sneženje, kakršnega ne pomnijo že več let

Profimedia

Grčijo so zajeli obilno sneženje, kakršnega ne pomnijo že več let, močan veter in hud mraz. Hladna fronta Medeja je po navedbah vremenoslovcev prestolnici Atene prinesla največ snega v zadnjem desetletju, zahtevala pa je tudi dve smrtni žrtvi.

Na otoku Evia blizu Aten je umrl osemdesetletni moški s problemi dihal, ker reševalci niso mogli pravočasno priti do njega, ko se mu je pokvaril aparat za pomoč pri dihanju. Blizu vasi Kaminaki na vzhodu Krete pa so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v snegu našli mrtvega kmeta, starega okoli 60 let.

V mestu Florina na severozahodu Grčije se je živo srebro danes spustilo do rekordnih minus 19 stopinj Celzija. Številne dele Grčije je pobelil sneg. V Atenah je snežna odeja ponekod debela do 30 centimetrov.

Zaradi slabega vremena so oblasti v Atenah odpovedale vsa za danes predvidena cepljenja proti covidu-19. Številne ulice v prestolnici, zlasti stranske, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še niso očiščene. Avtobusi mestnega prometa danes ne vozijo.

Iz Grčije poročajo tudi o težavah v cestnem prometu. Avtocesto med Solunom in Atenami so morali v ponedeljek na dveh odsekih zapreti zaradi poledice. Zaradi vetra s sunki do 100 kilometrov na uro pa so začasno prekinili trajektni promet med celinsko grčijo in otoki v Egejskem morju.

Otok Evia je že drugi dan brez elektrike, zaradi podrtih dreves pa je motena oskrba z električno energijo na širšem območju Aten. "Trenutno nam največ skrbi povzroča električno omrežje," je po izrednem zasedanju vlade dejal grški premier Kiriakos Micotakis. "Da rešimo ta izreden problem, potrebujemo potrpežljivost," je dodal.

Zaradi zimskih vremenskih razmer številne skrbi tudi za več tisoč ljudi v migrantskih centrih po vsej državi. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je v zadnjih dneh poslal grelce v več sprejemnih centrov, kjer migranti in begunci živijo v mrazu.

Vremenoslovci od srede zvečer napovedujejo postopoma toplejše vreme.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.