9. 3. 2020, 08:58 | Vir: STA

Gregor Kos iz Prečne pri Novem mestu našel prvi kos meteorita

STA/Nik Jevšnik

Gregor Kos iz vasi Prečna pri Novem mestu je na dovozu do svoje hiše že v sredo našel kos meteorita, potrditev, da gre za to, pa je dobil v soboto zvečer, ko ga je pokazal strokovnjakom. Najdeni kos je težak 203 grame, strokovnjaki pa ocenjujejo, da je na območju Novega mesta še več kosov. Iskanja se nadaljujejo, iščejo jih tudi tujci.

"Danes ni samo praznik dan žena, ampak je tudi praznik za slovensko naravoslovje, sploh za astronomijo in geologijo," je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri so predstavili okoliščine najdbe prvega kosa novega meteorita in prve podatke o njem, dejal Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Prvi kos meteorita, potem ko je 28. februarja padel in eksplodiral meteorid nad Slovenijo in Hrvaško, je že v sredo na svojem dvorišču našel Gregor Kos iz vasi Prečna pri Novem mestu. Kot je povedal danes, je kos meteorita skupaj s sinom našel po naključju, a ker poskus z magnetom, ki ga je opravil, ni ničesar pokazal, se za obveščanje strokovnjakov ni odločil. V soboto pa je nato bral o iskalni akciji in videl nekaj fotografij, na podlagi katerih je ugotovil, da bi najdeni kos lahko bil del meteorita. Zato je nato o tem obvestil strokovnjake, ki so potrdili, da gre za meteorit.

Najden kos, ki so ga poimenovali Novo mesto, potrjuje, da so bili izračuni, kam je padel, pravilni, je povedal geolog Bojan Ambrožič z Instituta Jožef Stefan, ki je skupaj s kolegi tudi že organiziral iskalne akcije.

Poudaril je, da to zagotovo ni edini kos meteorita in da je teh kosov zagotovo nekaj deset, mogoče celo nekaj sto. Zato poziva zainteresirano javnost, predvsem pa domačine, sploh zahodno in severozahodno od Novega mesta, da pogledajo na dvorišča, žlebove, strehe, saj je, kot omenjeno, verjetnost, da bi našli še kakšen kos, velika. "Zdaj bo iskanje bistveno lažje, ker vemo, kje iskati," je še dodal.

Ambrožič je opravil tudi že prve analize meteorita. Med drugim je v njem prisoten nikelj, kar je tudi glavni pokazatelj, da je kamen res meteorit, saj skorajda ni zemeljske kamnine, ki bi imela takšne koncentracije niklja, je povedal.

Direktor Zavoda RS za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič je spomnil, da so meteoriti v predpisih s področja varstva narave opredeljeni kot naravna vrednota, zato so deležni zakonske zaščite. Tovrstne najdbe so po njegovih besedah pomembne za razvoj znanosti in geologije. Najdbe morajo zato po njegovih besedah biti najprej dane znanstvenemu svetu v obdelavo in nato vrnjene najditelju, ki to lahko ohrani v trajno last.

Je pa ob tem opozoril, da so med iskalci delcev meteorita tudi tujci, ki jih iščejo z namenom, da ostanke odnesejo izven Slovenije, česar zakon ne dovoljuje. Hrvoje Oršanič meni, da morajo biti najdbe dane našemu znanstvenemu svetu v obdelavo.

Preiskave najdenega kosa meteorita se bodo zdaj nadaljevale, ker ga je potrebno klasificirati. Nadaljnje preiskave lahko potekajo tudi leta, je še dejal Ambrožič.

Predstavniki stroke so se danes zahvalili vsem, ki so že doslej pomagali pri iskanju delcev meteorita in o tem obveščali javnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.