6. 12. 2019, 11:03 | Vir: STA

Greta Thunberg je v Madrid pripotovala z vlakom

profimedia

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je danes z vlakom prišla v Madrid, kjer je popoldne napovedan velik protest mladih, ki bodo ob robu podnebne konference zahtevali odločno ukrepanje proti podnebni krizi. Na postaji Chamartin jo je pričakala množica novinarjev, Thunbergova pa je tvitnila, da "je odlično biti v Španiji".

V Madridu se na podnebni konferenci skoraj 200 držav pogaja o pravilih za uresničevanje pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015, mladim protestnikom pa se bo pridružila tudi švedska aktivistka, ki je po treh tednih potovanja prek Atlantika v začetku tedna prišla v Lizbono.

Na protestu bosta po napovedih tudi španski igralec Javier Bardem in brazilska aktivistka Aonia Guajajara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Thunbergova, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila globalno gibanje Petki za prihodnost, zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom.

Zato je avgusta preplula Atlantik na regatni jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN v Čilu, ki pa so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. Za gostitelja se je ponudil Madrid, Greta pa je morala najti način, kako okolju prijazno pripotovati nazaj čez lužo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord