21. 6. 2020, 06:20 | Vir: STA

Greta Thunberg pravi, da je pandemija pokazala, kako se je treba soočiti s podnebnimi spremembami

profimedia

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je v pogovoru za britanski BBC poudarila, da se je treba iz krize novega korona nekaj naučiti in podnebne spremembe obravnavati s podobno nujnostjo.
 

Edina pozitivna stvar, ki bi jo lahko prinesla pandemija covida-19, bi bila sprememba soočanja z globalnimi krizami. "Pandemija kaže, da v krizah ukrepaš, in to s potrebno močjo," je povedala.

Po njenih besedah je spodbudno, da politiki zdaj poudarjajo pomen upoštevanja znanstvenikov in strokovnjakov.

"Kar naenkrat ljudje na oblasti pravijo, da bodo storili, kar je treba, saj človeško življenje nima cene," je povedala Thunbergova.

Izrazila je upanje, da bo to sprožilo razpravo o nujnosti ukrepanja za pomoč ljudem, ki umirajo zaradi bolezni, povezanih s podnebnimi spremembami in uničevanjem okolja, zdaj in v prihodnje. Vendar pa ostaja pesimistična o naših zmožnostih, da zvišanje temperature ohranimo v varnih mejah, navaja BBC.

"Podnebna in ekološka kriza ne moreta biti rešeni v okviru današnjih političnih in ekonomskih sistemov," je menila 17-letnica.

Greta Thunberg je avgusta 2018 začela šolsko stavko za podnebje in sprožila globalno gibanje Petki za prihodnost. Odtlej je med drugim nagovorila svetovne voditelje, se srečala s papežem Frančiškom, se podala v besedni spopad z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in navdihnila na milijone ljudi, da so se po vsem svetu zbrali na največjem podnebnem shodu doslej. Revija Time jo je lani razglasila za osebnost leta.

V začetku marca je somišljenike pozvala, naj se v izogib širjenju okužb z novim koronavirusom odpovedo združevanju v večje skupine ter podnebne proteste z ulic ob petkih preselijo na svetovni svet z objavo protestnih fotografij ter ključnika #ClimateStrikeOnline. Sporočila je, da je zelo verjetno, da se je tudi sama okužila z novim koronavirusom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord