A.B. | 25. 1. 2022, 21:25

Grozljiva tragedija: Srb umrl med reševanjem hčerke iz morja

Profimedia
Grozljiva tragedija: Srb umrl med reševanjem hčerke iz morja (foto: Profimedia)

Z juga Avstralije prihaja žalostna vest o smrti 49-letnega Branka Radulovića, ki je umrl med reševanjem svoje šestletne hčerke Lare iz morja. Deklica se je nahajala v napihljivem čolnu, ko so jo valovi začeli naglo nositi proč od obale, zato je oče nemudoma skočil v vodo - a je bilo razburkano morje zanj naposled usodno. 

Priče, ki so se v času reševalne akcije nahajale na priljubljeni avstralski plaži v mestu Adelaide, so poročale o presenetljivo hitrem poteku tragičnega dogodka. Po navedbah očividcev se je deklica nahajala v napihljivem čolnu, ko je nenadoma začel pihati močan veter, ki je s seboj prinesel valove - ti pa so 6-letnico odnesli z obale. Oče Branko, ki je pravočasno opazil, v kakšni nevarnosti se je znašla njegova hčerka, je v oblačilih skočil v vodo, da bi jo rešil, a je bil morski tok premočan in preden je priplaval do nje, sta bila oba v globoki vodi. Lara je ob pogledu na očeta skočila iz svojega čolna in pristala v njegovem naročju, oče pa se je trudil, da bi jo obdržal nad gladino morja in je pri tem sam utonil. 

Za tuje medije je o žalostni tragediji spregovoril 70-letni Michael Napper, ki se je takrat nahajal na obali s svojimi vnuki. Ko je zagledal Radulovića, ki je hitel v razburkano morje, je odšel za njim, a je bil navkljub trudu prepozen. ''Preden sem priplaval do njega, je bila njegova hči že v vodi ... Skočila je v njegovo naročje, on pa jo je skušal rešiti. Nahajal se je v globokem  morju ... Ko sem prišel do njega, je bil že pod vodo. Čez nekaj časa je njegovo telo naplavilo. Prijel sem ga za hlače in ga obrnil, da ne bi imel obraza pod gladino. Ko so ga ljudje, ki so bili na plaži, izvlekli iz morja, je bil nezavesten.'' je potek dogodkov opisal Napper in dodal, da je veter povzročil močne valove, ki so dekličin čoln odnesli na odprto morje. Z besedami ''žal mi je, da nisem do njega prišel prej,'' je za konec izrazil svoje obžalovanje, ker ni uspel preprečiti njegove smrti. 

Po tragičnem dogodku se je oglasil Daniel Willletts, eden od avstralskih reševalcev iz morja, ki je še posebej opozoril na uporabo napihljivih igrač v morju: ''Zaradi tega ljudi pozivamo, naj svojih igrač za bazen ne nosijo na plažo. Če se znajdete v napihljivem pripomočku v trenutku, ko zapiha močan veter z obale, vas bo odneslo na odprto morje in pristali boste v velikih težavah.'' Po njegovih besedah so se v zadnjih šestih tednih na območju Južne Avstralije zgodile štiri utopitve, zato je poudaril pomembnost previdnega vedenja v prihajajočih tednih: ''S prihajajočim vročinskim valom in šolskimi počitnicami bodo plaže še bolj obremenjene kot doslej, bodite previdni.''

Medtem pa so prek spleta že zaokrožila sporočila, ki so jih pokojnemu 49-letniku namenili njegovi bližnji. Po pisanju tujih medijev so ob obžalovanju vsi izrazili tudi veliko mero občudovanja in spoštovanja njegovega junaškega dejanja ter se od njega za vedno poslovili z besedami: ''Zanjo si dal svoje življenje in tako pokazal, za kaj si v resnici živel,'' ''Šokirani smo - a vemo, kako zelo je ljubil svojo najljubšo deklico in da ni ničesar, česar ne bi storil zanjo.''

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.