A. B. | 2. 4. 2022, 16:34 | Vir: STA

Grožnja! Kdo je pozval k aretaciji Vladimirja Putina?

Carla Del Ponte o Putinu.

Profimedia/fotomontaža

Poziv k nujnemu prijetju ruskega predsednika odmeva po celem svetu. Lahko ta korak prepreči nadaljevanje ruske invazije? 

"Putin je vojni zločinec," je v intervjuju, ki ga je danes objavil švicarski časnik Le Temps, dejala nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in sodišča ZN za vojne zločine v Ruandi, Carla Del Ponte.  

Kot poroča STA je poudarila, da je izdaja mednarodnega naloga za njegovo aretacijo nujna, saj mora Vladimir Putin, tako kot tudi drugi ruski voditelji, odgovarjati za zločine, storjene v Ukrajini po vdoru ruske vojske 24. februarja. 

Izdaja naloga za prijetje in možnost aretacije 

Carla Del Ponte poudarja, da je izdaja naloga za prijetje znak, da je bilo "preiskovalno delo opravljeno". To je edini instrument, ki obstaja za aretacijo storilca vojnega zločina in njegovo privedbo pred mednarodno sodišče, je dejala za Le Temps. Tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča s sedežem v Haagu je 3. marca začelo predhodno preiskavo o morebitnih vojnih zločinih v Ukrajini, po tem ko je prejelo podporo več kot 40 držav članic sodišča, kot poroča STA. 

Kot je pojasnila, izdaja takšnega naloga še ne pomeni, da bo ruski predsednik aretiran. "Če bo ostal v Rusiji, ne bo nikoli aretiran. Vendar pa ne bo mogel zapustiti svoje države, kar bi bil že pomemben znak, da je proti njemu veliko držav," je ocenila.

Ukrajina ni podpisnica Rimskega statuta, s katerim je bilo leta 1998 ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče, vendar je leta 2014 priznala pristojnost Mednarodnega kazenskega sodišča za kazniva dejanja, storjena na njenem ozemlju. Rusija je leta 2016 umaknila svoj podpis pod pogodbo.


Pri tem je tudi opozorila, da je treba najti "tudi dokaze, ki obremenjujejo visoke politične in vojaške uradnike. Zahtevno bo priti do vrha poveljniške verige in ugotoviti, kdo je načrtoval, ukazal in izvršil te vojne zločine," poroča STA. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord