20. 3. 2020, 09:44 | Vir: STA

Grozovito skupinsko posilstvo in umor na avtobusu v Indiji dobilo epilog

profimedia
Grozovito skupinsko posilstvo in umor na avtobusu v Indiji dobilo epilog (foto: profimedia)

V Indiji so danes z obešenjem usmrtili štiri moške zaradi skupinskega posilstva in umora mlade ženske na avtobusu v New Delhiju leta 2012. Gnusen zločin je sprožil množične proteste po državi in ogorčenje po vsem svetu.

Akshay Thakur, Vinay Sharma, Pawan Gupta in Mukesh Singh so bili na sojenju leta 2013 obsojeni na smrt.

Obsojence so obesili pred zoro v zaporu Tihar v indijski prestolnici, je sporočil upravnik zapora Sandeep Goel. To so bile prve usmrtitve v Indiji od leta 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brutalen napad na 23-letno Jyoti Singh je sprožil večtedenske proteste v Indiji ter izpostavil alarmantno razširjenost spolnega nasilja in slab položaj žensk v Indiji, kjer oblasti vsak dan dobijo povprečno 95 prijav posilstev, še veliko več pa je neprijavljenih.

Pred omenjenim zaporom se je danes zbrala manjša množica ljudi, ki je pozdravila usmrtitev zločincev. "Zadovoljni smo, da je moja hči po sedmih letih končno dobila pravico. Zveri so bile obešene," je pred zaporom za medije izjavila mati žrtve Asha Devi.

Triindvajsetletna Jyoti Singh se je usodnega večera 16. decembra 2012 skupaj s prijateljem vračala iz kina, ko ju je na avtobusu napadlo pet moških in 17-letni fant. Prijatelja so s kovinsko palico pretekli, tako da je padel v nezavest, njo pa zvlekli v zadnji del avtobusa, kjer so jo posilili in mučili s palico. Nato so ju vrgli na cesto.

Po napadu so vseh šest aretirali. Eden od njih je leta 2013 v zaporu naredil samomor. Šesti storilec, ki je bil v času napada še mladoleten, pa je bil po treh letih izpuščen iz zapora.

Singhova je umrla 13 dni po napadu v bolnišnici zaradi hudih notranjih poškodb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.