10. 4. 2021, 12:14 | Vir: STA

Grški premier od policijskega ministra zahteval učinkovito preiskavo umora novinarja Giorgosa Karaivaza

profimedia

Grški premier Kiriakos Micotakis je danes zahteval "takojšnjo razrešitev" preiskave petkovega umora novinarja Giorgosa Karaivaza, ki je poročal o kriminalu. S tem v zvezi je za danes sklical sestanek s policijskim ministrom Mihalisom Hrisohoidisom, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz urada predsednika vlade.

Minister Hrisohoidis je po današnjem srečanju obljubil, da bo grška vlada hitro razrešila umor novinarja. "Grška policija bo zelo hitro našla krivce in jih pripeljala pred roko pravice," je za grško televizijo ERT dejal minister po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Potrdil je še, da je premier zahteval hitro razrešitev primera.

Novinar Giorgos Karaivaz je bil ubit v petek pred svojim domom v Atenah. Po navedbah policije sta 52-letnika, ki je delal za zasebno televizijsko postajo Star in bil lastnik novičarskega bloga bloko.gr, večkrat ustrelila dva moška na motorju. Napad so takoj obsodili grška vlada, Evropska komisija in Svet Evrope.

Karaivaz je v svoji 32-letni novinarski karieri delal za več vodilnih časnikov in televizij v Grčiji. "Bil je eden najbolj izkušenih poročevalcev o kriminalu na terenu in je užival veliko spoštovanje novinarskih kolegov," so v skupni izjavi zapisali novinarji atenskih dnevnikov v združenju Esiea.

Združenje grških policistov je izpostavilo, da se je Karaivaz zavzemal za izboljšanje delovnih pogojev organov pregona in bil "močno kritičen do vsakogar", ki jim je stal na poti.

V Grčiji so vandalizem in napadi na prostore medijev pogosti, umori novinarjev pa so redki.

Nekateri novinarji, ki prejemajo grožnje, zahtevajo policijsko varovanje, a Karaivaz tega ni imel. "To ne bi bilo v njegovem stilu," je za AFP povedal eden od policistov, ki je dobro poznal Karaivaza.

Do napada je prišlo v času, ko so grške oblasti tarča kritik zaradi dodelitve preveč številnega policijskega varovanja spornemu televizijskemu voditelju.

Julija lani je poskus umora preživel lastnik tabloida Stefanos Hios, ki ga je pred njegovim domom ustrelil moški s kapuco. Preiskava še poteka.

Leta 2010 je bil pred svojim domom ubit preiskovalni novinar in bloger Sokratis Giolias. Mediji so takrat poročali, da je preiskoval zgodbo o korupciji. Odgovornost za umor je prevzela skrajna levičarska skupina, vendar primer ni bil nikoli razrešen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.