12. 3. 2021, 10:39 | Vir: STA

Guvernerja Andrewa Cuoma zaradi spolnega nadlegovanja čaka preiskava pred ustavno obtožbo

profimedia

Predsednik spodnjega doma newyorškega državnega kongresa, demokrat Carl Heastie je pooblastil pravosodni odbor, da začne preiskavo pred ustavno obtožbo demokratskega guvernerja države Andrewa Cuoma zaradi sedaj že šestih žensk, ki ga obtožujejo spolnega nadlegovanja.

Preiskava bo potekala vzporedno s preiskavo pravosodne ministrice New Yorka Letitie James. "Obtožbe na račun guvernerja so resne," je dejal Heastie.

63-letni Cuomo zanika vse obtožbe žensk, ki so večinoma njegove nekdanje sodelavke. Razen zadnje, ki ga je v poročilu časopisa Times-Union obtožila otipavanja v guvernerjevi palači, so vse druge javno objavile svoja imena.

Guverner se je pred tednom dni na novinarski konferenci opravičil, če je njegovo obnašanje pri kom povzročilo neprijetne občutke, vendar vztrajal, da se ni nikoli nikogar neprimerno dotikal.

Heastie je že prejšnji teden Cuoma pozval, naj resno razmisli, ali lahko še naprej učinkovito opravlja svoje delo guvernerja. Cuomo je vse pozive k odstopu zavrnil in dejal, da so ga izvolili volivci in ne tisti, ki zahtevajo njegov odstop.

Na tem seznamu je tudi župan mesta New York Bill de Blasio, s katerim sta se velikokrat sporekla zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. "Cuomo enostavno več ne more služiti kot guverner," je v komentarju na zadnje dogajanje v četrtek dejal de Blasio.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol