22. 11. 2020, 09:35 | Vir: STA

Gvatemala: protestniki, ogorčeni zaradi sprejetega proračuna, zažgali del kongresne stavbe

profimedia

Več sto protestnikov proti gvatemalskemu predsedniku Alejandru Giammatteiju je v soboto zažgalo stavbo kongresa. Zgorel je del stavbe. Policija je prijela 20 ljudi, 50 pa jih je bilo ranjenih, eden izmed njih huje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Giammattei je v prvem odzivu na Twitterju obsodil napad na kongres in napovedal, da bodo proti protestnikom pravno ukrepali. "Imate pravico protestirati v skladu z zakonodajo. Ampak ne moremo dovoliti vandalizma nad javno ali zasebno lastnino," je poudaril.

Protesti so izbruhnili tudi v starem mestnem jedru prestolnice Ciudad de Guatemala, pred staro stavbo kongresa, vendar so ti minili mirno, še poroča AFP.

Protesti so v tej obubožani srednjeameriški državi izbruhnili, ko je kongres sprejel novi proračun. Prebivalci so z Giammatteijevo konservativno administracijo nezadovoljni zaradi pomanjkanja sredstev za boj proti covidu-19, po drugi strani pa bo država ogromno sredstev namenila za infrastrukturne projekte, s katerimi bodo služila predvsem velika podjetja. Kar tretjino proračuna namerava vlada financirati z zadolževanjem.

Giammatteiju se je zaradi spornih finančnih načrtov odrekel celo njegov lastni podpredsednik Guillermo Castillo in ga v petek pozval k skupnemu odstopu "v dobro države", kot je zapisal na Twitterju.

64-letni Giammattei, sicer zdravnik, se je na položaj predsednika Gvatemale povzpel januarja z obljubami, da bo počistil korupcijo in se boril proti organiziranemu kriminalu. A njegovo vladavino je zaznamovala pandemija covida-19, ki je razgalila velike pomanjkljivosti v bolnišnicah. Giammattei pa se je sporekel tudi s podpredsednikom, s katerim se pogosto nista strinjala, kako premagovati krizo, povezano s koronavirusom, še poroča AFP.

Glede na uradne podatke so v državi zabeležili več kot 118.000 okužb z novim koronavirusom in 4074 smrtni zaradi covida-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.