22. 11. 2016, 15:56 | Vir: STA

Hail Trump? Trumpovi podporniki v ZDA dvigajo obrvi!

V ZDA dviga prah nedavna konferenca ekstremističnega, skrajno desnega Inštituta za nacionalno politiko, na kateri so konec tedna v Washingtonu zbrane pozdravili z nacističnim pozdravom.

"Hail Trump, hail naši ljudje, hail zmaga," je pred okoli 200 udeleženci vzklikal vodja inštituta, ki podpira zmagovalca volitev v ZDA Donalda Trumpa, Richard B. Spencer.

Sobotna konferenca te desničarske, nacionalistične ustanove je potekala v prestižnem poslopju Ronalda Reagana v neposredni bližini Bele hiše in nedaleč od washingtonskega muzeja holokavsta. Slednji je zaradi dogodka izrazil zaskrbljenost.

Dvigovanje rok, ki je razburilo javnost

Da boste videli, da njihov strah ni prenapihnjen, v nadaljevanju objavljamo videoposnetek z dogodka, ki ga je na spletu objavila ameriška revija The Atlantic ...

Kdo je Spencer in kaj je Alt-right?

Spencer in njegov inštitut spadata k t. i. alternativni desnici (alt-right), gibanju, ki podpira novoizvoljenega ameriškega predsednika Trumpa. Spencer velja celo za izumitelja izraza alt-right. Gibanje te t. i. alternativne desnice aktivisti za človekove pravice primerjajo z belimi nacionalisti, zbranimi v Ku-Klux-Klanu, ali desničarskimi skrajneži v Evropi, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Spencer je po poročanju The Atlantic izjavljal, da so njegove sanje "nova družba, etnična država, ki bi bila zbirališče za vse Evropejce". Pozival naj bi tudi k "mirnemu etničnemu čiščenju".

Kot navaja The Atlantic, so številni nastopajoči na sobotni konferenci čez dan uporabljali relativno blage besede, po večerji, ko je večina novinarjev dogodek že zapustila, pa je na oder stopil Spencer in pred privrženci nastopil z govorom, ki je bil prežet z antisemitizmom, tako da ni bilo nobenega dvoma, za kaj si resnično prizadeva, dodaja The Atlantic.

Večinske medije je Spencer v govoru označil za lügenpresse. Kot je dejal, si je ta izraz sposodil iz originalne nemščine. To besedno zvezo so sicer uporabljali nacisti za napade na kritike v medijih, pojasnjuje The Atlantic.

Sicer pa je Spencer v polurnem govoru med drugim izjavil še, da Amerika pripada belcem, druge etnične skupine pa naj ne bi k ZDA prispevale nič. "Od njihove navzočnosti nimamo nobene koristi. Oni nas potrebujejo in ne obratno," je dejal. Iz občinstva je bilo med Spencerjevim govorom videti kar nekaj dvigov rok v nacističnem pozdravu.

Iz muzeja holokavsta ogorčeno iz zaskrbljeno!

"Zaradi sovraštva polne retorike na konferenci smo globoko zaskrbljeni," so v ponedeljek zvečer v odzivu sporočili iz muzeja holokavsta v Washingtonu. Kot so poudarili, se uničenje evropskih Judov ni začelo z mrtvimi, temveč z besedami. "Pozivamo vse ameriške državljane, naše verske in civilne voditelje ter vodstvo vseh delov vlade, da nastopijo proti rasistični miselnosti in delitveni gonji," so po poročanju avstrijske tiskovne agencije dodali v muzeju.

Spletno družbeno omrežje Twitter je sicer pred kratkim zaprlo račune nekaterih rasističnih podpornikov Trumpa, tudi Spencerjevega.

Spencerjevi sledilci že v Beli hiši?

Trumpov svetovalec in prihodnji glavni strateg Bele hiše Steve Bannon pa je medtem glede na medijska poročila podpiral skrajno desno gibanje. Njegov portal Breitbart News je platforma za alt-right, je po poročanju levičarske ameriške revije Mother Jones izjavil sam Bannon. Slednjemu kritiki očitajo, da je tudi sam beli nacionalist, še pišejo na STA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.