23. 12. 2021, 15:19 | Promocijska objava

Hajdi Korošec: »Na sestankih lahko nosim spodaj trenirko in copate, zgoraj pa srajco«

Huawei

Hajdi je pravi tornado navdiha – podjetnica, mamica, vplivnica in še kaj. Kako žonglira z obveznostmi, kako se v njeno delo umešča družina in ne nazadnje, kako se odklopi, nam je razkrila v prijetnem klepetu. 

Hajdi, popelji nas prosim skozi svoj povprečen dan.

Zjutraj rada zgodaj vstanem, saj imam svojo rutino, ki jo rada izpeljem v miru. Najprej poljubim moža, se uredim in nato spijem kavo ter pogledam vso elektronsko pošto in poskušam čim več odgovoriti, saj je moj dan običajno precej aktiven in poln sestankov. Nato prebudim moja fantka, skupaj zajtrkujemo in se odpravimo v šolo ter službo.

V službi se zjutraj s sodelavci dobimo na krajšem sestanku, pogovorimo o aktivnostih za tekoči dan in odpravimo vsak na svoje delovno mesto. Sama sem 'leteča', in sicer med svojo pisarno, trgovino v Celju, skladiščem in zdaj po novem še trgovino v Ljubljani, ki se odpira v kratkem. Kot podjetnik nimaš določenega delovnika, ker je ta razpet kar na 24/7, vendar vseeno rada zaključim delo ob normalni uri in se v popoldanskem času posvetim družini. Zvečer rada pogledam kakšen dober dokumentarec in zaspim okoli 10. ure zvečer.

Kaj misliš, kako tehnologija danes vpliva na naša življenja? Telefoni, računalniki, tablice, so nam v pomoč ali breme?

Meni osebno so to stvari, ki mi marsikaj olajšajo, saj sem lahko vedno v kontaktu in na tekočem z vsem, kar se dogaja v podjetju. Ne znam si predstavljati svojega dela brez današnje tehnologije in vedno znova sem navdušena nad tem, da mi pomaga organizirati in prihraniti moj čas, saj ga lahko tako več preživim s svojo družino.

Katero od naštetih naprav pa ti najpogosteje uporabljaš in zakaj?

Najpogosteje uporabljam prenosni računalnik Matebook 14s, saj mi pričara pisarno, kjerkoli že sem. Pomembno mi je, da se moj računalnik poveže tudi z drugimi napravami – telefonom, tablico in uro, ki so prav tako nepogrešljivi v mojem aktivnem življenju. Možnost, da lahko odprem dva ekrana hkrati, enega na zaslonu računalnika in drugega na zaslonu tablice, mi omogoča enostavno oddajanje naročil v nabavi in večopravilnost. Napredna tehnologija mi v tem načinu omogoča uporabljati hkrati isto tipkovnico in miško, datoteke pa lahko medsebojno povlečem v eno ali drugo napravo. Sama sem oseba, ki ji multitaskanje ni problem, ampak če nimaš prave tehnične podpore, to lahko postane težava. No jaz sem vedno opremljena do zob in s tem nimam težav. :)

Huawei MateBook 14s se, podobno kot drugi Huaweievi prenosniki, brezšivno povezuje s telefoni in tablicami Huawei prek standarda Huawei Share. Ta deluje tako, da pametno mobilno napravo, na primer novi telefon Huawei nova 9, prislonite k prenosniku, in napravi se v trenutku povežeta. Na zaslonu prenosnika se vam tako prikaže zaslon telefona, ki ga lahko nato upravljate kar neposredno tam. Predvsem pa to omogoča enostavno prenašanje datotek iz ene naprave na drugo. Če k temu prištejete še Huaweiev oblak, imate tako vedno vse, kar potrebujete, na dosegu roke. Ne glede na to, kje ste. MateBook 14s se odlično znajde tudi v pisarniškem okolju, saj ga lahko priklopite na zunanji monitor, kot je na primer novi velik ukrivljen Huawei MateView GT. Tako dobite še večjo površino za vaše delo in boljši pregled nad njim.

Pri delu verjetno največ uporabljaš prenosnik. Zakaj meniš, da je to bolje kot stacionarna naprava?

Ravno zato, ker imam lahko pisarno kjerkoli, pa naj bo to v sami pisarni, na kavi, doma ali na potovanjih. Z družino zelo radi potujemo, ampak tudi takrat sem vedno v stiku s svojimi sodelavci, partnerji in strankami. Prenosnik mi omogoča, da lahko normalno delam kjerkoli in imam dostop ter vpogled do celotnega dogajanja v podjetju. Brez težav opravim vse virtualne sestanke, ravno ti so z MateBook 14s res enostavni. Kar štirje mikrofoni, ki ujamejo moj glas do pet metrov vstran, kar je super, saj se med sestankom lahko gibam po prostoru. Zvečer pa ga lahko uporabim tudi za poslušanje glasbe, surfanje po netu, kjer rada pogledam kakšne tutoriale za aplikacije, ki jih uporabljam na svojem mobilnem telefonu Huawei nova 9. Včasih si ga sposodita tudi moja lumpa in zaigrata kakšno igrico, ki je zaradi odličnih zvočnih efektov še bolj doživeta.

MateBook 14s je resnično zmogljiv in vsestranski prenosnik. Pohvali se lahko z na dotik občutljivim zaslonom ločljivosti 2,5K in 90 Hz osveževanjem slike, zmogljivim procesorjem Intel Core i5, delovnim pomnilnikom 16 GB ter hitrim SSD pogonom s kapaciteto 512 GB.

Kaj potrebuješ za čim bolj optimalno organizacijo svojega dela – vemo, da si moraš včasih improvizirano pisarno postavili v restavraciji, hotelski sobi, v avtomobilu ... Kako se spopadaš s tem, da vsak dan delaš praktično v drugi 'pisarni'?

Osebno s tem nimam težav, ravno zato, ker mi tehnologija omogoča delovanje kjerkoli, in jaz težko dejansko delam samo na enem mestu. Super mi je, ko se zapeljem do skladišča, odprem računalnik in lahko usklajujem ter primerjam podatke, skočim do trgovine in pregledam, ali smo eksponirali vse novosti in uredim prenose iz skladišča, skočim na kavo ter vmes odpišem na mail, pregledam Instagram, FB in tako dalje. Takšno je moje delo in jaz ga obožujem.

Ena od najbolj vpadljivih lastnosti prenosnika MateBook 14s je zagotovo njegov dizajn. Je eleganten, minimalističen in sodoben, predvsem pa zelo prenosljiv, saj je tanek in lahek.

Če poskušaš povedati v odstotkih – koliko tvojih sestankov je v zadnjem letu preseljenih na splet? Kaj si v ta namen morala spremeniti, česa si se morala naučiti?

Praktično skoraj vsi sestanki. Večina mojih dobaviteljev je iz tujine in nekdaj aktualni sejmi, sestanki in predstavitve, ki so se odvijali v Nemčiji, Franciji, Poljskem, Švedskem, so se s situacijo zaradi covida preselili na splet. Tako da virtualni sejmi in sestanki so nova realnost, ki ji kar ni videti konca. Seveda pogrešam fizični stik, ampak vsaj lahko ohranjamo kontakte, si izmenjujemo informacije, podatke, dobre prakse itd. Torej, zahvaljujoč tehnologiji, lahko ohranjamo stike, ki so nujni za vsak posel. In v ta namen imam tudi novo modo, spodaj trenirko in copate, zgoraj pa srajco. :)

Kaj vidiš sama kot najuporabnejšo novost tehnologije, ki jo uporabljaš pri svojem delu in ti pomaga optimizirati delovne procese?

Medsebojno povezovanje naprav mi omogoča maksimalno produktivnost, tako lahko telefoniram in obenem spremljam tabele ter tako podajam hitre in točne odgovore. Danes sta zagotovo hitrost in odzivnost zelo pomembni in tako lahko podam takojšen odgovor v trenutku. Osebno pa mi je najpomembneje, da imam naprave z visoko zmogljivostjo baterije in delovni dan zdržijo, ne da jih je treba polniti.

Strokovnjaki pravijo, da je oddaljeno delo, se pravi opravljanje dela, ko nisi v pisarni nova normalnost. Kaj pa ti meniš o tem in ali ocenjuješ to za dobro?

Zagotovo, v dobrem letu so se naše navade precej spremenile in na to niti nismo mogli vplivati. Po drugi strani pa je v vsakem slabem nekaj dobrega in tehnologija nam je omogočila, da je delo lahko opravljeno ne glede na to, kje smo. Tega bo čedalje več in ravno zato je pomembno, da imaš naprave, ki so hitro odzivne.

Ko potrebuješ odklop od vsega, to narediš s katero od tehno naprav ali preprosto zbežiš v gozd brez vsega?
Rada grem v gozd in objemam drevesa, zelo rada pa si privoščim tudi kakšen šoping prek spleta ali si ogledam kakšen dober dokumentarni film na Netflixu.