13. 3. 2024, 18:50 | Vir: STA

Pomemben obisk: Han v tej zeleni državi vidi odlične priložnosti za Slovenijo

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Potencial po krepitvi poslovnega sodelovanja obstaja na področjih visokih, sodobnih in zelenih tehnologij.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je na srečanju z irskim ministrom za poslovanje, zaposlovanje in maloprodajo Nealeom Richmondom pogovarjal o bilateralnem sodelovanju med državama. Govorila sta tudi o aktualnih evropskih temah s področja konkurenčnosti, prihodnosti evropske industrije ter notranjega trga EU.

Han o priložnostih

Na gospodarskem področju imata državi še številne priložnosti za krepitev sodelovanja, zato je pozdravil obisk irskega ministra na Gospodarski zbornici Slovenije, so zapisali na ministrstvu. Ministra sta sicer spregovorila tudi o evropskih temah, predvsem o prihodnji industrijski politiki in delovanju skupnega trga EU. Oboje je namreč ključno za gospodarski razvoj EU in držav članic.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Glede prihodnje industrijske politike sta izpostavila, da EU potrebuje novo, bolj ambiciozno industrijsko politiko, kar je pomembno tako z vidika strateške neodvisnosti kot tudi nujnega povečanja konkurenčnosti EU v svetu."EU mora zmanjšati regulacijo in obremenitve industrije ter narediti vse, da bodo podjetja industrijsko proizvodnjo prenašala nazaj v Evropo," so Hana povzeli v sporočilu za javnost.

Tudi o težavah EU

Ministra sta se strinjala, da se EU trenutno sooča z več problemi, ki šibijo evropsko gospodarstvo. Med njimi sta izpostavila slabo delovanje kapitalskih trgov in pomanjkanje tveganega kapitala, predvsem za nova in rastoča podjetja, slabo demografsko sliko in pomanjkanjem delovne sile, kar močno hromi industrijo.

Han je poudaril tudi nujnost prožnejših in enotnejših pravil državnih pomoči, ki so pomembne za spodbujanje evropske industrije, obenem pa tudi odpravo nepotrebnih upravnih in administrativnih bremen za gospodarstvo.

Richmond je medtem izpostavil, da se je EU v zadnjem desetletju preveč zanašala na gospodarstva tretjih držav, kar se je izkazalo za nestrateško. Meni, da se mora EU osredotočiti na svoje prednosti in priložnosti. Tako mora več sredstev vlagati v usposabljanje kadrov na novih področjih, kot so digitalizacija, umetna inteligenca in nove tehnologije. Povečati mora tudi vlaganja v raziskave in razvoj, digitalizacijo in robotizacijo, vesoljske tehnologije ter obenem povečati dostopnost do različnih oblik kapitala, predvsem tveganega, so irskega ministra povzeli v sporočilu za javnost.

Profimedia

Močne strani Slovenije

Slovenija, ki je tretja najbolj industrijska država v EU, po Hanovih beseda pomembno vlogo pripisuje energetsko intenzivnim industrijam, vesoljskemu sektorju, avtomobilski industriji, digitalnim tehnologijam, farmacevtski industriji in biotehnologiji.

Irska je sicer uvrščena na seznam trgov priložnosti za slovenska podjetja. Potencial po krepitvi poslovnega sodelovanja obstaja na področjih visokih, sodobnih in zelenih tehnologij, kot so obnovljivi viri energije in energetsko učinkovite tehnologije.

Poleg tega pa tudi na področjih umetne inteligence in kibernetske varnosti, gozdarstva in lesne industrije, informacijo-komunikacijskih tehnologij, zelene predelave in krožnega gospodarstva, obnovljivih virov energije, avtomobilske industrije in e-mobilnosti, kreativnih industrij, prometa in logistike ter zdravstva.

Ministra sta izpostavila še močan potencial na področju turizma, za izkoristek katerega pa je potrebna vzpostavitev redne letalske povezave med državama, zato podpirata kakršnekoli pogovore o vzpostavitvi linije med Slovenijo in Irsko.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol