10. 6. 2009, 22:06 | Vir: Playboy

Hedonizma polne počitnice

Arhiv

Namesto na morje se v lovu na užitek podajte v takšno razgibano, nepredvidljivo in popotniških užitkov polno pokrajino. Na Škotsko višavje, kajpada!

Za izhodiščno postojanko priporočamo hotel Marcliffe (www.marcliffe.com) v Aberdeenu, v katerem so med drugim bivali princ Charles, princesa Margareta, Mihail Gorbačov, brunejski sultan, Rod Stewart in drugi znani ljudje. Po sprostitvi v hotelskem spaju se lahko podate na užitkov poln izlet po pokrajini reke Spey, koder so speljali Cesto viskija in Cesto gradov.

Tako po viskiju kot po gradovih slovi vsa Škotska, tukaj pa lahko oboje strnete v eno. Za izhodišče izleta si vzemite Huntly, 60 kilometrov severozahodno od Aberdeena, kjer vas bo pričakal mojstrsko zgrajen istoimenski grad. Zatem ne smete obiti destilarne Glenfiddich, ki leži približno 20 kilometrov vzhodno od Dufftowna.

Pozor, poskušanje viskija je brezplačno, zato to predvidite vnaprej in ga raje ne srknite, če ste za volanom. Si pač privoščite voznika, kakor se spodobi. Nedaleč naprej je zelo znana sodarna Speyside, kjer sode še vedno popravljajo, na ogled pa je tudi zgodovina te obrti.

Nato sledi vrhunec, destilarna Strathisla (www.maltwhiskydistilleries.com), le streljaj od Keitha. To je najstarejša delujoča destilarna Škotskega višavja, iz leta 1786. Proizvaja legendarni Chivas Regal, ki ga od nekdaj pijejo grofje in vojvode, generali in admirali. Na tem izjemnem kraju se lahko podrobno podučite o skrivnostih mešanih (blended) in enosladnih (single malt) viskijih.

Tudi tukaj vam bodo radi postregli s svojim najboljšim napojem, ob kavi pa se boste, če vam bo prijalo, okrepčali s pecivom. In predvsem boste do obisti izkusili, da je ognjena voda, ki jo je opeval tudi njihov svetovno znani pesnik Robert Burns, namenjena uživanju, ne opijanju. Ja, poet ni kar tako dejal, da viski in svoboda hodita skupaj.

Na koncu si od vrhunskih znamenitosti, preden sklenete krog in se vrnete v hotel, vsekakor oglejte še grad Fyvie, ki je eden najlepših primerkov škotske baronske arhitekture. V osmih stoletjih je šel skozi pet rodov in vsak rod je prispeval svoj stolp.

Ljubitelji umetnosti boste cenili bogato zbirko portretov, med katerimi so dela Batonija, Romneyja, Gainsborougha, Opieja, Lawrencea in Hoppnerja, pa tudi bogato kolekcijo pohištva, tapiserij, oklepov in orožja. Polžasto stopnišče pa je najlepše na Škotskem!

In ne pozabimo, Fyvie slovi tudi po duhovih, kakor se pač za tako starodavno graščino spodobi. Ne bo nas presenetilo, če vas bo zamikalo, da bi izlet podaljšali na nekaj dni …

V takšnem primeru skočite na odlično spletno stran The National Trust for Scotland, www.ntsholidays.com, in poglejte, kaj vse vam je na voljo za streho nad glavo.

B. O.

Foto: Arhiv

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord