4. 12. 2017, 06:00 | Vir: Playboy

Hefovo življenje v dokumentarcih in TV-serijah

Fox Broadcasting Company, HBO, Profimedia, arhiv, promocijske fotografije
Hefovo življenje v dokumentarcih in TV-serijah (foto: Fox Broadcasting Company, HBO, Profimedia, arhiv, promocijske fotografije)

Hugh Hefner je umrl, star 91 let. To pomeni, da so ga različne generacije moških doživljale na različne načine. Skozi desetletja so bile interpretacije ustanovitelja znamke Playboy odvisne od odseva družbe, v kateri je opazovalec odraščal. Hugh Hefner v šestdesetih je bil drugačen od Hugha Hefnerja v osemdesetih in ta je bil še kako drugačen kot Hefner v novem tisočletju.

Prav slednja, najbolj aktualna podoba, pa je šefa nebes na zemlji še kako motila. In prav to je bila podoba, ki jo je v zadnjih desetletjih sprejemalo bržda največ ljudi. Podoba, ki je verjetno najbolj domača tudi številnim v Sloveniji.

Hugh Hefner je močneje utripnil na zemljevidu Slovenije leta 2001, ko je maja tega leta izšla prva številka slovenskega Playboya. Takrat sta znamka in njen znameniti lastnik postala še bolj relevantna, a to je bilo tudi obdobje, ko se je Hefnerjev imidž vse preveč vrtel le okoli dekadentnega življenja v Playboyevem dvorcu, kjer se je naokoli smukal z brhkimi, skoraj štirikrat mlajšimi blondinkami in se kot od realnosti odklopljeni starec pojavljal v resničnostnih burkah tipa The Girls of the Playboy Mansion. Playboy in njega so sicer še vedno enačili s svobodnjaškim, uživaškim, spolno izpopolnjenim življenjem, a hkrati so šli daleč od dejstva, da sta tako znamka Playboy kot tudi Hugh Hefner veliko več kot le odmev davne seksualne revolucije.

Let's Play, Boy

Leta 2008 sta režiserja Ingmar Trost in André Schäfer v produkciji FLORIANFILM Produktion in koprodukciji z ARTE G.E.I.E.posnela odličen uro in pol trajajoč dokumentarec Let's play boy. planetarni imperij Hugha Hefnerja, ki prinaša zgodovino, kakor jo pripoveduje sam Hugh Hefner, ki se v filmu seveda tudi sam pojavlja, poleg njega pa tudi Christie Hefner in nekateri uredniki tujih izdaj Playboya po svetu, pa Playboyeva dekleta, zajčice, Playboyevi fani ...

Poglejte na www.playboy.wfilm.de/Lets_Play_Boy, film pa lahko kupite na nemškem Amazonu.

Plejboj, aktivist, upornik

Leta 2009 Hefner je prišel na svitlo najodmevnejši iz leta 2009, saj je tudi pri tem sodeloval gospod Hefner, in sicer s svojo dokumentacijo. Kajti gospod Playboy je imel še eno nadvse zanimivo zaposlitev – marljivo in vestno je zapisoval in shranjeval vse delčke svojega življenja. Sčasoma je nastala zbirka več kot 2600 dnevnikov, on pa je s tem prišel tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot lastnik najbolj obširne beležke osebnega življenja. Da je na podlagi nastala tudi njegova biografija v knjižni obliki, obsegajoča kar šest debelih zvezkov, preberite na sosednjih straneh. No, dokumentarec že v naslovu poudari njegove številne vplive in ga označi s tremi besedami: Hugh Hefner: Playboy, Activist and RebelHugh Hefner: plejboj, aktivist in upornik. Jasno, saj je bil Hef aktivist in upornik, bil je kulturno in politično angažiran. Dokumentarec s ščepci humorja razkriva resnično ozadje vseh naporov, da je Playboy nastal in obstal. V tem je Hefner videl ne le obrambo lastnega imperija, ampak širšo obravnavo tematik, ki so bile pred prihodom Playboya utišane. Film razkriva številne divje bitke z vlado, versko desnico in militantnimi feministkami, vse v upanju, da mu bo v družbi, ki je, kot v dokumentarcu reče sam, diskriminacijo skrivala pod pretvezo verskih svoboščin, uspelo preprečiti predvsem kriminalizacijo naših seksualnih življenj. Ker seks pač ni le orodje za razplojevanje vrste. In v številnih segmentih mu je to celo uspelo. Ko pa spregovori o problematiki istospolnih porok, postane jasno, da vse njegove bitke niso dokončane.

Hollywood je zato vedno imel rad Hefnerja in Hefner je zato vedno bil del tega Hollywooda. Znamka Playboy je sicer imela lastno produkcijo erotičnih filmov, a kot se za vse impresivne znamke spodobi, je Playboy svoje mesto večkrat našel tudi v klasični filmski industriji. Na velikem platnu je tako znameniti zajček večkrat navduševal gledalce. Se spomnite, kako od veselja poskočijo vojaki v kultnem filmu Apokalipsa, zdaj! iz leta 1979, ko v vojaškem oporišču pristane črn helikopter z belim Playboyevim zajčkom na kljunu in dvema seksi zajčicama na krovu?

Ameriški plejboj – Hefnerjeva zgodba v seriji

Zgodbe o Hefnerju se tako pišejo na številnih koncih. Eno aktualnejših zapisuje tudi ekskluzivna serija iz studiev Amazon, ki na podlagi več kot 17 tisoč ur posnetkov in vseh Hefnerjevih osebnih arhivov predstavlja dokumentarno biografsko igrano dramo American Playboy: The Hugh Hefner Story. Deset epizod, ki so se odvrtele letos spomladi, podrobneje razkriva, kaj je v resnici bilo v srcu Playboya. Kaj je Playboy pomenil svojim bralcem, ne le tistim uspešnežem, ki so lahko živeli kot pravi plejboji, ampak tudi najstnikom, ki so revij skrivali pred starši, študentom, ki so si dekleta s sredine revije lepili na stene, pa mornarjem, celo zapornikom. To je bil čas, ko tovrstne publikacije niso bile dosegljive vsepovsod, Playboy pa je takrat vstopil v svojo zlato dobo.

Hefnerja v seriji igra mladi Matt Whelan, novozelandski igralec sicer brez impresivne filmografije (no, nastopil je kot Daniel Van Ness v odmevni seriji Narcos, a je fantastično uprizoril pravega Hefnerja. Ujel je njegove geste, mimiko, celo glas. Zgodba v seriji se osredotoča na petdeseta in šestdeseta leta prejšnjega stoletja, z določenimi segmenti, ki se zaključujejo na začetku osemdesetih, ko je Playboy praznoval 25-letnico. Vsebinsko se igrani del meša z mnogimi avtentičnimi fotografijami, redko videnimi filmskimi izseki in osebnimi posnetki. Prav v tej seriji se tudi jasno razkriva Hefnerjeva vpetost v znamko Playboy, od trenutkov, ko je vse skupaj prepustil hčerki in se odločil, da se bo poročil in imel dodatne otroke, prek preloma v sedemdesetih, ko je spet prevzel vajeti v svoje roke in se celostno predal žurerskemu življenju destiliranega hedonizma, vse tja do pavšalnosti z resničnostnimi šovi.

TEKST Darjo Hrib
FOTO Fox Broadcasting Company, HBO, Profimedia, arhiv, promocijske fotografije

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.