13. 3. 2008, 14:08 | Vir: Playboy

Helmut Newton

Helmut Newton, december 1992, foto: Alice Springs »Naloga mene kot fotografa je zapeljevati, vas nasmejati in zabavati.«

Helmut Newton

V slovo vrhunskemu spogledljivcu z vsem perverznim, fetišističnim in nedovoljenim

Najsi je Helmut Newton fotografiral vrhunsko modo za italijanski Vogue ali svetovne zvezdnice za Playboy, njegove fotografije so bile vedno ostre, nepredvidljive in nedvoumno erotične.

Rodil se je leta 1920 v Berlinu, svoj prvi fotoaparat pa kupil pri 12 letih in za to zapravil prav vse svoje prihranke. Na njegov okus za ženske so usodno vplivale pruske služkinje, ki so delale v cvetočem družinskem gospodinjstvu njegovih staršev. Kot najstnik je pred nacisti pobegnil v tujino in se slednjič znašel v Avstraliji. Tam je sicer privzel avstralski akcent, toda njegov pogled na svet in še prav posebej na ženske je ostal v svojem bistvu germanski.

Modne revije po Evropi in ZDA so začele objavljati njegove fotografije v 50. letih minulega stoletja. Zanj tako značilne podobe modelk v usnju in visokih petah so bile čutne, včasih dekadentne, pogosto pa kritizirane. Najglasnejše so bile feministke, drugi fotografi pa so z njim seveda na veliko tekmovali.

Newtonova obsesija s fotografiranjem lepotic je logično vodila do Playboya, kjer so se njegove prve fotografije pojavile sredi 70. let. Pred njegovim objektivom so pozirale igralke Charlotte Rampling, Debra Winger in Nastassia Kinski ter supermodelki Grace Jones in Carla Bruni, a njegov najljubši fotografski subjekt so bila dekleta s sredine naše revije, vendar posnete v nekonvencionalnih okoljih z izjemnim erotičnim potencialom. Ali, kot je Newton omahljivo pripomnil, ko je sprejel nalogo Playboyevega fotografa: »Pa poskusimo tokrat nekaj malo bolj perverznega.« Umrl je v prometni nesreči v začetku leta. Jeseni bi bil 83 let.

TEKST: Gary Cole

FOTO: Helmut Newton

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.