Neja Drozg | 25. 12. 2020, 07:00

Odmevna iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah vstopa v že četrto sezono

Celostno učinkovit ter javno odobravan projekt Heroji furajo v pižamah, sofinanciran od Ministrstva za zdravje in Javne agencije RS za varnost prometa, je prepoznala tudi Evropska komisija in ga v letu 2018 nagradila z nagrado Excellence in Road Safety, v 2019 pa mu dodelila še prestižno nagrado Jacques Barrot Grand Prize za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v obdobju zadnjih štirih let.

Foto: Arhiv Zavoda Vozim

Akcija Heroji furajo v pižamah znova strumno koraka proti ozaveščanju javnosti ter mlade, statistično vzornejše voznike poziva, naj postanejo zgleden vzor in sklenejo dogovor, da bodo volan vedno vrteli trezni.

Ko smo pred natanko letom dni z odprtimi rokami sprejeli Koledar gole resnice pod okriljem tretje edicije projekta z markantnim naslovom Ženske so boljše voznice kot moški, smo po tihem čutili, da smo stopili v prave bojne čevlje proti problematiki, v pesteh katere se prepogosto ukleščijo predstavniki mlade generacije. Pred objektiv so organizatorji postavili 12 vplivnic z nezgrešljivo pojavo in močjo, da na svoje sledilce pozitivno vplivajo, in njihove misli, ki so kazalnik preusmerile v pravo smer – razlog za vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom, ki jo povzročijo mladi med 18. in 29. letom starosti, danes namreč predstavlja alkohol, kar je pravzaprav geneza iniciative.

Častitljiva vizija akcije je s celostnim pristopom spreminjati stališča in vedenje mladih, posledično prirezati rep visokim tragičnim številkam ter v projekt vključiti vse poglavitne deležnike, zrele za spremembe: mladostnike, njihove starše in lokalne skupnosti, zlasti v ruralnih pokrajinah, kjer so možnosti za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola kar dvakrat večje.

In ustvarjalnost ekipe, ki ji bije srce in diha duša za bolj ozaveščen, strpen in spoštljiv svet do soljudi, je trud obrodil obetajoče sadove: iniciativa Zavoda Vozim je v sodelovanju z Zavarovalnico Generali, Toyoto Slovenija ter oglaševalsko agencijo Luna \TBWA prejela naslov mednarodno nagrajenega modela. Nikakor ne zaman, saj so s pristopom do zdaj osvojili 10 občin, izvedli 700 prevozov in dosegli 14.000 mladostnikov ter več kot 600 objav na medijskem panoju.

Športni prvaki, ambasadorji projekta

Četrti ediciji so za popotnico pristavili skupni imenovalec z lansko – tudi tokrat ciljne skupine namreč ne bodo nagovarjali v Zavodu Vozim, temveč njeni vrstniki, pevka Gaja Prestor in z bleščečimi kolajnami ovenčani slovenski športniki. Tim Gajser, svetovni šampion v motokrosu, Janja Garnbret, ki v tem trenutku prednjači v športnem plezanju, Blaž Janc, eden najboljših rokometašev, ki se trenutno kali v sončni Španiji, in Štefan Hadalin, perspektivni alpski smučar.

Letošnja kampanja Herojev, ki furajo v pižamah, na pleča mladih poleg modrih besed vzornikov za uho piše predvsem odgovornost. Do sebe, prijateljev pa tudi popolnih neznancev. Alkohol namreč postaja vse preveč dosegljiv, opitost pa družbeno sprejem­ljiv fenomen, zato vključeni v projekt na trdni podlagi menijo, da bi bilo treba spodbuditi obratni vrstniški pritisk – naj z roko pogosteje zamahnejo nad žlahtno kapljico, in to storijo brez slabe vesti.

22 let je povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na invalidskem vozičku

Kljub obetavnejšim številkam je statistika na cesti povzročenih nesreč še vedno svetlobna leta oddaljena od želenega cilja. Za tretjino smrtnih žrtev na slovenskih cestah je namreč kriva vožnja pod vplivom alkohola, 22 let pa povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na invalidskem vozičku. A prihodnost vendarle ni izključno črnogleda. Mladi so za volanom boljši vozniki od starejših. Predvsem starostna skupina med 18. in 24. letom je tista, ki opazno spreobrača mentaliteto in pri kateri se zaznava opazen napredek. Zlasti če sklepamo na podlagi podatkov obdobja zadnjega petletja, ko je ravno omenjena starostna skupina povzročila 21 odstotkov manj prometnih nesreč pod vplivom alkoholnih pijač, delež smrtnosti pa je upadel za kar 60 odstotkov.

Aktualno, četrto poglavje Heroji furajo v pižamah, gre lahko potemtakem sprejeti za hvalnico vsem samooklicanim herojem, ki to resnično so. Z veliko začetnico. Ker s trezno glavo in brez ovinkarjenj požugajo s prstom do vrha napolnjenemu kozarcu v kombinaciji z rohnečim jeklenim konjičkom. Cilja, pravijo v Zavodu, še nismo dosegli, pa vendar je kanček spodbude zelo dobrodošel. Ne nazadnje smo na pravi poti – če bomo še naprej vozili in pozorno prisluhnili čutu odgovornosti.

Mladi predlagajo:

Mladi, vključeni v projekt, predlagajo ključne ukrepe za implementacijo v lokalno okolje:

  • Več policijskega nadzora nad prometom, zlasti ob koncih tedna in večjih dogodkih.
  • Poostritev zakonodaje ter nadzora na področju prodaje oziroma dostopnosti alkohola mladoletnim osebam.
  • Možnost organizacije javnih prevozov z večjih dogodkov, predvsem v podeželskih občinah.
  • Več ozaveščanja o alkoholu ter vožnjah pod vplivom alkohola v šolskem okolju.
  • Naj bodo vzor tudi starši, predvsem pripravljeni imeti pogovor z mladimi o problematiki – ob tem predlagajo delavnice za starše z namenom spoznavanja te problematike.
Zgleda vredni ambasadorji o kampanji

“Kampanji sem se pridružil zato, ker se mi zdi pomembno ozaveščati, da alkohol in cesta ne gresta skupaj – s čimer se poistovetim tudi sam.” - Štefan Hadalin, alpski smučar

“Zdi se mi pomembno, da glas uporabimo v koristne namene. Mladi se moramo vedno bolj opominjati na to, kako pomembno je, da ne pijemo alkohola, ko vozimo.” - Gaja Prestor, pevka

“Tudi sam ne uživam alkohola in ga ne podpiram, kadar je treba za volan. Če bi se vinjen prijatelj poskušal usesti za volan, mu tega zagotovo ne bi dovolil, temveč bi ga odpeljal sam ali pa bi mu poklical taksi oziroma osebo, ki bi ga varno prepeljala domov.” - Tim Gajser, motokrosist

“Dobro se imaš lahko tudi, če se ne usedeš vinjen za volan.” - Janja Garnbret, športna plezalka

“Že vrsto let spremljam projekt in izredno sem vesel, da ozavešča ljudi o koristnih tematikah. Vesel in ponosen bom, če bom kot ambasador pripomogel vsaj majhen delček k izboljšanju situacije v prihodnosti. Vedno se najde boljša rešitev, kakor se usesti vinjen za volan.” - Blaž Janc, rokometaš

Foto: Arhiv Zavoda Vozim
Hofer Press

Za lepšo prihodnost tudi Nasmeškotki!

Praznike zaznamujejo prijetni trenutki v družbi najbližjih. HOFER z dobrodelnim projektom Nasmeškotek že četrto leto zapored pomaga otrokom in mladostnikom v stiski pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji, da bi tudi oni lahko čim bolj brezskrbno uživali v teh prazničnih dneh.

Nasmeškotek je dobrodelni piškotek, ki ima čarobno moč, da pričara nasmeh na obraz tistemu, ki ga podari, tistemu, ki ga prejme, še posebej pa mladostnikom v stiski pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji.

Letošnjemu čarobnemu Nasmeškotku dopišite ime osebe, ki ji ga podarjate. Morda je to najožji družinski član, prijatelj, sosed, sodelavec, sošolec, prijazni poštar ali kar vsi našteti. Letošnja sredstva od prodaje Nasmeškotka trgovec namenja dijakom iz socialno šibkih družin pod okriljem Dijaškega sklada programa Botrstvo v Sloveniji. Ta jim krije oskrbnino v dijaškem domu ter jim tako zagotavlja varno in stabilno okolje z redno prehrano, učno pomočjo in strokovnim osebjem. Tako se lahko lažje osredotočijo na uspešen zaključek želene smeri šolanja, dosežejo želeno izobrazbo ter imajo boljšo možnost zaposlitve – in s tem lepšo prihodnost.

Več o dobrodelnem projektu Nasmeškotek najdete na hofer.si/nasmeskotek

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.