A.B. | 27. 3. 2022, 06:00

Zgodbe razdrtih ukrajinskih družin: ženske, ki so morale zapustiti može in z otroki oditi v neznano

Profimedia

Ukrajina danes: na eni strani vojaški oklepniki, na drugi: gola človeška življenja. Življenja ljudi, ki so še pred dobrim mesecev dni živeli v miru, svobodi in želji po boljšem jutri.

A 'boljši jutri' ni prišel in zaenkrat ni znano, kdaj (in kako) se bo vojna, ki že več tednov terja krvno prelitje na ukrajinskih tleh, sploh zaključila. Iz Ukrajine je doslej pobegnilo že več kot 3,6 milijona ljudi, kar je - za primerjavo - približno toliko, kot če bi sosednjo Hrvaško zapustili skoraj vsi njeni državljani. Kam? Na najrazličnejše konce sveta in predvsem na varno. In medtem, ko so številni ukrajinski državljani moškega spola primorani ostati v svoji rodni državi, da bi jo branili pred rusko agresijo, so se ženske z otroki podale čez mejo. Prostovoljci, ki so na mejnih območjih spremljali potek njihove emigracije, so se jim poklonili z besedami: ''Ukrajinske mame so tu pravi heroji.''

Tako je dejal tudi slovenski prostovoljec, ki je na slovaško - ukrajinski meji spremljal razsežnost tragedije ukrajinskih družin, razdrtih zaradi vojne. Čeprav so se mnogi Ukrajinci že na samem začetku ruske agresije odločili poprijeti za orožje in braniti svojo rodno domovino, so zaradi zaostrenih razmer zdaj tam primorani ostati čisto vsi moški, starejši od 18 in mlajši od 60 let. Ob čedalje bolj nestabilnih in nevarnih razmerah je bila tako večina žensk in mamic z otroki primorana zapustiti rodno domovino in najbližje ter se podati v neznano. Kam? Na prvo varno destinacijo, kjer jih ne bodo več zbujali zvoki siren, orožja in bomb. Da so ukrajinske mame 'pravi heroji vojne', je za STA povedal tudi Roman Vučajnk, pripadnik društva Malteška pomoč Slovenija, ki je poudaril: ''Tukaj so matere pravi heroji'' in dodal, da je ob vsem tem najtežje opazovati stisko begunskih otrok: ''Noben dan ni lahek, gledati stiske ni lahko.''

Teror, ki ga ob eskalaciji vojnih razmer doživljajo tako ukrajinske mame kot njihovi otroci, je namreč nepredstavljiv. Ne vedo, kam gredo in ali se bodo imeli še kdaj priložnost vrniti tja, kjer je bil nekoč njihov dom, ob tem pa se morajo sprijazniti z grozljivim dejstvom, da so morda svojemu partnerju, soprogu, očetu, bratu ali najboljšemu prijatelju zadnjič pomahale v slovo. Ko prispejo na želeno destinacijo oziroma 'varno točko', pa s solzami v očeh pripovedujejo o svojih ljubljenih, ki so ostali sredi vojne.

Vsaka (na silo) razdrta ukrajinska družina nosi svojo zgodbo

Več kot 3,6 milijona Ukrajincev je zbežalo iz države, približno 6,5 milijona pa se jih je razselilo po Ukrajini - v mesta, ki trenutno veljajo za bolj 'varna'. Svoje domove je torej doslej zapustilo že več kot 10 milijonov Ukrajincev. 

Begunska mama Viktorija iz ukrajinskega Kramatorska je pribegnila na Slovaško z otrokoma, starima dve in štiri leta ter z mamo, sestrično in njenimi otroki. "Mož je ostal tam, ni šlo drugače. Za zdaj sicer ni na bojišču," je povedala. Ob pogledu na svoja otroka, ki sta se igrala na posteljah begunskega centra v Michalovcih, je priznala, da jima je ob odhodu iz Ukrajine dejala, da se odpravljajo na potovanje. S tem ju je želela obvarovati strahu in poskrbeti, da bi lažje prenesla celotno pot. Nekoliko slabše sta se na beg iz Ukrajine odzvala otroci njene sestrične, ki so že nekoliko starejši in se zaradi tega precej bolj zavedajo realnosti aktualnega stanja. ''Grozno jih je bilo gledati, ko so se oglasile sirene. Začeli so se fizično tresti in nas - odrasle - priganjati, naj se skrijemo, saj da je vojna,'' je še dejala Viktorija, ki je kasneje opisala tudi situacijo, ko je bila z otrokoma še v Ukrajini in so se nekega večera oglasile sirene: ''Starejša sestrica je morala zbuditi bratca, da sta se odpravila v klet.''

17-letna Saša iz ukrajinskega mesta Sumi se je na Slovaško napotila v osebnem avtomobilu v spremstvu mame in mlajšega brata. Ob tem je morala zapustiti tako svojega polnoletnega fanta kot očeta, ki sta ostala sredi vojnega žarišča. ''Zelo ju pogrešam,'' je povedala za STA. 

25-letna Jana in 23-letna Alesia iz Svitlovodska sta za STA opisali, kako je njun oče ob slovesu 'po moško' vztrajal, da bo ostal v Ukrajini in branil njihov dom. Na Slovaško sta prispeli z mamo in še eno mlajšo sestro v upanju, da se jim bo kmalu pridružil tudi oče, ki bo kmalu dopolnil 60 let. 

Starši, ločeni od svojih otrok

V vojni agoniji so še posebej zaskrbljujoča ukradena otroštva in stiske vseh staršev, ki so v tem trenutku ločeni od svojih otrok. Na kliniki v Kijevu se nahaja več deset novorojenčkov, ki so jih rodile nadomestne matere, njihovi starši pa jih zdaj v sled nevarnega žarišča ne morejo prevzeti. Tisti, ki jim uspe priti do Kijeva, se nato spopadajo s težavo, na kakšen način ga bodo zapustili in zbežali iz države. Za dojenčke zato v tem trenutku skrbijo medicinske sestre - ki pa ravno zaradi tega niso z lastnimi družinami in otroki. Oksana Mastinenko je ena od medicinskih sester, ki zdaj skrbi za tuje otroke, medtem, ko svojih ni videla že od 24. februarja (dne, ko se je začel vojni napad na Ukrajino). Izčrpane negovalke, ki imajo pod svojim okriljem več kot 20 novorojenih otrok, se z njimi skrivajo v kletnih prostorih in začasnih zakloniščih. Otrok, kot pravi Mastinenkova, niso mogle preprosto zapustiti in oditi s porodnišničnega oddelka: ''Ni njihova krivda, da jih starši ne morejo prevzeti ... Trudimo se in pomagamo, kot lahko ... Težko je, zelo je težko.''

Beg Ukrajincev znotraj ukrajinskih meja

Statistika, ki so jo pred kratkim predstavili Združeni narodi, je nastala ob raziskavi, ki je potekala med devetim in 16. marcem pod nadzorom Mednarodne organizacije za migracije, v njej pa je sodelovalo 2000 notranje razseljenih Ukrajincev: 

- skoraj 30 odstotkov sodelujočih v raziskavi je pobegnilo iz Kijeva, več kot 36 odstotkov je zbežalo iz vzhodnega dela Ukrajine in približno 20 odstotkov jih je prišlo s severa. 

- skoraj 40 odstotkov anketiranih oseb se trenutno nahaja na zahodnem delu Ukrajine, manj kot trije odstotki pa v Kijevu

- samo pet odstotkov sodelujočih v raziskavi je svoje domove zapustilo že pred eskalacijo vojnega stanja, preostali so svoje domove zapustili ob začetku vojne ali takrat, ko so sovražne sile dosegle območje njihovega bivališča

Mednarodna organizacija za migracije je ob tem izpostavila zaskrbljujoče dejstvo: več kot 50 odstotkov notranje razseljene populacije predstavljajo pripadnice ženskega spola, ki so v tem obdobju izrazito ogrožene. Mnoge med njimi so noseče, bolne ali pa podvržene najrazličnejšim oblikam nasilja. 

Države, ki so doslej sprejele največje število ukrajinskih beguncev: 

Po podatkih, ki so jih 22. marca predstavili Združeni narodi, so države, ki so doslej sprejele največje število ukrajinskih beguncev, sledeče: 

- Poljska: 2 144 244 ukrajinskih beguncev

- Romunija: 555 021 ukrajinskih beguncev

- Moldavija: 371 104 ukrajinskih beguncev

- Madžarska: 324 397 ukrajinskih beguncev

- Rusija: 271 254 ukrajinskih beguncev

- Slovaška: 256 838 ukrajinskih beguncev

- Belorusija: 4 938 ukrajinskih beguncev

Slovenija je doslej sprejela več kot 2 600 Ukrajincev, ki so k nam večinoma pripotovali preko Madžarske.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord