24. 10. 2018, 17:14 | Vir: STA

Tajna služba prestregla pisemski bombi za Obamo in Clintonovo

Profimedia
Tajna služba prestregla pisemski bombi za Obamo in Clintonovo (foto: Profimedia)

Ameriška tajna služba je prestregla pisemske pošiljke z eksplozivom, naslovljene na Belo hišo, Hillary Clinton in bivšega ameriškega predsednika Baracka Obamo. Pošiljke niso prišle do naslovnikov in niso predstavljale grožnje, je sporočila tajna služba. So pa pošiljko z bombo prejeli na uredništvu CNN v New Yorku, ki so ga morali izprazniti.

Kot na svojih spletnih straneh poroča CNN, je ameriška tajna služba sumljive pošiljke prestregla v središču v Washingtonu, kjer preverjajo vse poštne pošiljke, namenjene Beli hiši in bivšim ameriškim predsednikom.

Šlo naj bi za pakete, v katerih je bila skrita cevna bomba, podobna napravi, kakršno je v ponedeljek na svoje domovanje v Bedfordu v zvezni državi New York prejel ameriški milijarder in filantrop George Soros, sicer priljubljena tarča desničarskih skupin tako v ZDA kot v vzhodni Evropi.

Eksplozivne naprave naj bi bile preproste, a funkcionalne. Pošiljka, namenjena Beli hiši, pa je vsebovala tudi projektile, še navaja CNN, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika ameriške policije.

Sprva je sicer prišlo na dan, da je tajna služba prestregla pošiljki, namenjeni nekdanji demokratski kandidatki za predsedniški položaj Hillary Clinton ter nekdanjega predsednika Obamo, ki prav tako prihaja iz vrst demokratov.

Tajna služba sicer skrbi za varovanje ameriškega predsednika, pa tudi bivših predsednikov, torej tudi moža Clintonove, Billa Clintona. Clintonova pa je bila tekmica sedanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu na volitvah leta 2016.

Kot je sporočila tajna služba, so pošiljke prestregli med rednim nadzorom pošte. Takoj so jih identificirali kot potencialne eksplozivne naprave in "ustrezno ukrepali", je po poročanju portala Bloomberg sporočila tajna služba. Poudarili so še, da naslovniki niso prejeli pošiljke, niti ni bilo nekega tveganja, da bi do tega lahko prišlo.

Pošiljka za Clintonovo je bila naslovljena na skupni dom Clintonovih v kraju Chappaqua severno od New Yorka. Obama pa naj bi pošiljko dobil v Washington. Na incident so se že odzvali v Beli hiši in obsodili podlo dejanje, uperjeno proti Obami in Clintonovima, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tiskovna predstavnica Sarah Sanders je izrazila pričakovanje, da bodo pošiljatelje, "te strahopetce privedli pred roko pravice".

Ni sicer jasno, ali je bila Sandersova tedaj že obveščena, da je bila podobna pošiljka naslovljena tudi na Belo hišo. Preiskavo pošiljk je sicer že prevzel ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI). Podobno pisemsko bombo naj bi prejelo tudi uredništvo televizije CNN v New Yorku. Uredništvo so izpraznili, newyorška policija pa dogodek preiskuje, še poroča AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.