27. 5. 2017, 09:57 | Vir: STA

Hillary Clinton v govoru na kolidžu: Trumpov proračunski predlog je zloben!

profimedia

Lanskoletna demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v govoru diplomantkam kolidža Wellesley v Massachusettsu ostro napadla ameriškega predsednika Donalda Trumpa, pri čemer ni sicer nikoli izrekla njegovega imena. Med drugim je dejala, da je njegove proračunski predlog zloben, saj pomeni prevaro in napad na najbolj ranljive Američane.

Clintonova je pred desetletji diplomirala na tej fakulteti za študentke in občinstvo ji je bilo naklonjeno. Velik del govora je namenila prav Trumpu, ki jo je lani novembra premagal na volitvah.

Njegov proračunski predlog je označila za 1000 milijard dolarjev vredno matematično laž, ki da se sploh ne ubada z resnimi problemi, kot so podnebne spremembe in odvisnost od mamil v ZDA.

S Trumpom naj bi v ZDA zavladalo ozračje popolne ofenzive na resnico in razum, pri čemer ljudje "zanikajo to kar vidijo z lastnimi očmi", kot je na primer velikost občinstva. Trump je po prisegi trdil, da je imel na inavguraciji največjo množico v zgodovini, čeprav so fotografije kazale na nekaj drugega.

Takšne izjave po mnenju Clintonove lahko pomenijo konec svobodne družbe, ko osebe na položajih ustvarjajo lastna dejstva in napadajo tiste, ki postavljajo vprašanja.

Clintonova je posredno tudi primerjala Trumpa z nekdanjim predsednikom Richardom Nixonom, republikanskim predsednikom, ki je bil leta 1974 prisiljen odstopiti zaradi škandala Watergate. Ta je odstavil svojega pravosodnega ministra, kar so nekateri primerjali s Trumpovo odpustitvijo direktorja FBI Jamesa Comeyja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim se je Clintonova še pošalila, da ji je po volilnem porazu poleg zanašanja na družino, vnuka in sprehode po gozdu, pomagalo tudi vino.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord